Annons

Chakir äntligen hemma

Han lämnade Trelleborg som lokal profil. När han kom hem var han världskändis, ofrivilligt. "Det är positivt att folk får reda på taekwondon som sport. Synd bara att det är den här händelsen som ligger bakom."
Sport • Publicerad 26 augusti 2008
Chakir Chelbat drar några tunga resväskor från bilen till lägenheten. Snart är det dags för OS-domaren att packa väskorna igen. Välbehövlig semester i Spanien väntar. Men han får vara beredd på att bli igenkänd. Trelleborgaren har blivit världskändis.Bild: Claes Nyberg
Chakir Chelbat drar några tunga resväskor från bilen till lägenheten. Snart är det dags för OS-domaren att packa väskorna igen. Välbehövlig semester i Spanien väntar. Men han får vara beredd på att bli igenkänd. Trelleborgaren har blivit världskändis.Bild: Claes NybergFoto: 
Chakir Chelbat hälsas välkommen av en av sina elever på Trelleborgs Taekwondoklubb.
Chakir Chelbat hälsas välkommen av en av sina elever på Trelleborgs Taekwondoklubb.Foto: 

Måndag eftermiddag.

Nästan exakt två dygn har gått sedan Angel Matos fot landade i ansiktet på Chakir Chelbat. OS-domaren blev på ett ögonblick huvudfigur för delar av den olympiska presskåren. Bilder förmedlades över hela världen. Nyheten spreds som en löpeld.

Annons

Kubanen Matos är livstidsavstängd av WTF (World Taekwondo Federation).

För Chakir går livet vidare.

Tillsammans med hustrun Eva bär han några tunga resväskor upp till lägenheten på Hallakroken i Trelleborg.

- Titta!

Familjen till en av hans elever har satt upp ballonger på ytterdörren och en välkomsthälsning. "Välkomna hem Chakir och Eva Chelbat".

Chakir kan inte undgå att bli rörd.

- Jag måste hälsa på mina elever i kväll. Mina elever har varit så oroliga. Jag ska träffa dem och sedan fortsätter livet. Egentligen borde han sova. All uppståndelse har tagit kraft. Journalisternas frågor. Smärtan i ansiktet. Tankarna.

- Det var en ordentlig smäll, säger Chakir och tar sig för sin ömmande kind.

- Jag är glad att det inte hände någon av mina kollegor. Det var en hård smäll och jag är glad att jag kunde fälla huvudet bakåt. Annars hade jag somnat…

Hur mår du?

Annons

- Jag är ganska trött. Jag har sovit lite eftersom jag funderat över situationen. Vad skulle jag ha gjort för att kunna undvika det hela? Jo, det hade varit att undvika följa regelboken och det skulle jag aldrig göra.

Hur kunde det hända?

- Brist på kunskap. Han hade inte rätt utbildning, menar Chakir som är stolt över att han höll sig lugn trots alla verbala påhopp och till och med dödshot.

- Trots att han var ilsken och skrek så höll jag mig lugn, jag nonchalerade honom. Det var nog det som retade honom. Angel Matos coach har i media kritiserat Chakir för att han så hårdnackat hållit sig till regelboken.

- Jag får inte vara flexibel, måste hålla mig till reglerna. Om jag är flexibel då är jag också partisk.

Hur är det att se bilderna?

- Det är trist. Jag blir ledsen. Jag förtjänar inte detta. Det gör ingen.

Bilderna sprids långt utanför taekwondokretsar. Bara på Youtube har över en miljon tittat på skandalbilderna från i lördags.

På resan hem, från Peking till Kastrup via Paris, har han inte kunnat undgå att bli igenkänd.

- "Are you the world famous referee?" Alla som kom fram tyckte att jag gjorde rätt. Chakir säger att han fått stöd från världens alla hörn.

Annons

- Alla har brytt sig. Jag är glad för stödet som jag fått från alla. Det har varit hundratals mejl och sms. Jag var populär inom taekwondon världen över. Nu är jag populär över hela planeten.

- Jag är stolt att jag kunde visa världen hur en domare ska agera. Oavsett så var jag ett bra exempel. Men det kostade mig en sprucken läpp.

På torsdag fyller Chakir Chelbat 44 år. Födelsedagen firar han i Spanien.

Blir det ny satsning mot OS i London 2012?

- Jag tar varje år som det kommer. Det är tufft att förbereda sig för ett OS. Slitsamt med många resor och alla uttagningar. Det är värt det, men jag behöver smälta vad som hänt.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons