Annons

Burakovsky deppade – Tif Vikings bröt kontraktet

Stjärnspelaren Robert Burakovsky levde inte upp till sin status. I takt med förlusterna deppade han ihop. Då bröt klubben kontraktet – och vann första matchen för säsongen.
Sport • Publicerad 12 november 2009

– Det har inte varit roligt i höst, säger veteranen som säger att han drabbats av ångestattacker på isen.

”Burra” var inte med när Trelleborg på onsdagen tog säsongens första seger i hockeytvåan. På tisdagen ringde ordföranden i klubben, Fredrik Jönsson, till Robert Burakovsky och meddelade att man ville bryta kontraktet. Spelaren gick med på klubbens vilja.

Annons

– Vi i styrelsen följde tränarnas rekommendation. Han har inte tillfört det vi önskat, vare sig på eller vid sidan om isen. Han ska tillhöra de bästa och vara en förebild. Det har varit väldigt mycket negativt från hans sida, han har inte uppträtt representativt, säger Fredrik Jönsson.

Robert Burakovsky håller delvis med om den beskrivningen.

– Jag har haft väldigt svårt att motivera mig. Ibland, särskilt när vi förlorat stort, har jag åkt runt och undrat vad sjutton jag håller på med. Jag har fått ångestattacker, säger Robert Burakovsky vars Trelleborg inledde säsongen med två oavgjorda matcher och nio förluster.

Är det skillnad för dig jämfört med en yngre spelare? Har du tagit era dåliga resultat hårdare?

– Ja. Ibland har det varit förnedrande och med tanke på den karriär jag har haft är det inte roligt att åka på sådana smällar som vi gjort på slutet med 0–11 och 3–15. Detta är min sista säsong, de yngre har många säsonger framför sig.

Robert Burakovsky har en enastående meritlista med spel i NHL och med Leksand, AIK och Malmö i elitserien. Han kom till Trelleborg inför förra säsongen när klubben spelade i division tre. Den spelskicklige forwarden fick med sig Mikael Burakovsky, brodern som endast varit med några veckor under den här säsongen.

– Jag har saknat folk att lira hockey med, som i fjol när jag spelade med Micke och Emil (Nilsson).

Robert Burakovsky fyller snart 43 och även om kontraktet med Trelleborg är brutet har han inte gett upp karriären.

Samma kväll som han fått beskedet från Trelleborg hörde seriekonkurrenten Kallinge/Ronneby av sig. Nu ska ”Burra” spela med Patrik Klüfts lag, debut på söndag mot Limhamn, för att operera menisken den 27 november. Därefter får han se vad som händer med karriären.

– Jag vill bli tränare och har kanske något på gång till nästa säsong.

Annons

För Trelleborgs del ser klubben ut att vinna dubbelt. Säsongens första seger kom mot Helsingborg (7–0) utan Burakovsky på isen.

– Vi tjänar givetvis pengar på att bryta kontraktet, men därmed inte sagt att vi blir rika på det, säger Fredrik Jönsson.

Hur ser ni på Burakovskys tid i Trelleborg?

– Det är klart att vi väntat oss mer och det är klart lättare att briljera i division tre än i division två. Det är väldigt stor skillnad i divisionerna. Vi trodde när vi förlängde kontraktet med honom i somras att han var en person som tillförde något och att fler skulle komma till matcherna för att vilja se honom, det var skäl till att han hade några kronor för att spela med oss. De flesta spelarna hos oss har ingen ersättning och då begär man mer ifrån en som tjänar lite pengar på ishockeyn.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons