Annons

Brottsmisstänkt klubbdirektör slutar

IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson slutar. Han är en av sex brottsmisstänkta i skatteutredningen kring klubben.
Sport • Publicerad 3 januari 2006

Mats Perssons anställning upphörde vid årsskiftet.

– Vi är överens och nu tittar både han och vi framåt, säger klubbens ordförande Bengt Halse till TT.

Annons

Också Halse är delgiven misstanke i brottsutredningen.

TT: Vad ska Mats Persson nu göra?

– Just nu är han sjukskriven. Men han behöver en ny start.

Perssons försvarare advokat Per E Samuelson säger till TT att beslutet har mognat fram.

– Då har parterna kommit överens om att gå åt skilda håll, säger Samuelson.

– Han har fått sig en törn här. Det är inte lätt att vara oskyldigt anklagad för så här allvarliga saker. Han vilar upp sig och tar det lugnt. Vi förbereder försvaret och har gott hopp om att kunna förklara för omvärlden att det här inte är något brott. Sex personer är delgivna misstanke om grovt skattebrott, skattebrott eller medhjälp. Förutom Mats Persson och Bengt Halse är bland andra också Jan Nilsson, klubbens kassör, misstänkt.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har nu också utvidgat utredningen. Det handlar om alternativa rubriceringar såsom förskingring och bokföringsbrott.

– Det är ett gott tecken för det visar att inte ens åklagaren tycker det är självklart hur han ska se på det, säger Per E Samuelson.

– Persson har inte berikat sig själv med en krona. Allt han har gjort har han gjort för att det ska gå så bra som möjligt för IFK Göteborg i fotboll. Brottsutredningen kring Blåvitts skatteaffärer pågår sedan i somras. Upprinnelsen var spelaren Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg. Ijeh fick en "gåva" värd mer än 1,2 miljoner kronor av kassören Jan Nilsson. Skatteverket anser att det inte var en gåva utan lön. Ijeh är dock inte längre misstänkt för något brott.

Åklagaren är mycket förtegen kring utredningen.

Annons

– Vi förbereder för några ytterligare förhör. Det är det enda jag kan säga, säger Stetler till TT.

I mars räknar åklagaren med att vara klar med förundersökningen.

Bengt Halse vet ännu inte om han kommer att stanna som ordförande.

– Det är en sak som jag diskuterar med valberedningen och det blir ytterst en fråga för årsmötet i mars, säger han. (TT)

Margareta Gustafsson/TT Annika Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons