Annons

Brons till Ida Mattsson

Andra dagen av sim-EM slutade även den med medalj till TSS. Ida Mattsson, sist ut i lagkappen över 200 fritt, tog hem ett säkert brons till Sverige. - Jag märkte att jag simmade ifrån schweiziskan och skulle simma ifatt spanjorskan, men nästa gång ska det gå, sa Ida till SVT efter loppet.
Sport • Publicerad 30 juli 2002

I måndags var Mattias Ohlin futtiga åtta hundradelar från svenskt guld på herrarnas lagkapp över 100 meter frisim. Hans starka avslutning gav silver. Ida Mattsson fick samma stora ansvar som Mattias, hon var sista flicka på 4x200. - Jag var jättenervös, men det var en skön känsla, sa Ida om känslorna innan hennes första finallopp i ett stort seniormästerskap. Inför sistasträckan var Sverige i kamp om silvret, några meter bakom Spanien. Ida inledde starkt, strax under 28 sekunder på första 50 och hon vände på knappa 58 sekunder vid halva distansen. Avståndet till spanjorskan krympte och schweiziskan på fjärde plats låg långt efter. Idas pappa, TSS-tränaren Sven-Bertil, satt på läktaren. - Första 50 höll hon nästan världrekordfart. Men trots stumma armar och ben kunde Ida hålla undan. I mål var Sverige drygt två och en halv sekund efter Spanien och med närmare nio och en halv sekund upp till "omöjliga" Tyskland. Men trots att tiden var en besvikelse för förbundskaptenen säger han att satsningen på ett lagkappslag på distansen går vidare, med VM nästa år och OS i Aten 2004 som mål. - Det känns som om vi är på rätt väg i och med det här bronset. Vi måste få tillbaka känslan att vi tillhör vi tillhör europa- och världseliten och så måste Lisa Wänberg och Ida Mattsson ut och tävla mer i internationella tävlingar, sa Hans Bergqvist till SVT. Sven-Bertil Mattsson var också belåten. - Inför loppet räknades Sverige ha medaljchans men det fanns många bra lag, som Italien, Holland och Schweiz. Spanien överraskade och då var det starkt att knipa bronset, sa "Bebbe" i telefon från Berlin.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons