Annons

Bristande säkerhet oroar TFF-spelarna

Kaosartade scener utspelade sig direkt på den nya bortasektionen på Vångavallen. Efter IFK Göteborgs ledningsmål efter fem minuter gav staketet vika och åtminstone en blåvita supportrar var inne på planen i glädjeyttringen. Nu hotas klubbarna av böter.
Sport • Publicerad 6 april 2007
Scenerna som visar på Vångavallens bristande säkerhet. IFK Göteborgs supportar firar ledningsmålet, staketet ger vika och personer från klacken springer sedan in på planen. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Scenerna som visar på Vångavallens bristande säkerhet. IFK Göteborgs supportar firar ledningsmålet, staketet ger vika och personer från klacken springer sedan in på planen. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Fredagens premiärmatch i allsvenskan var första testet för den provisoriska bortasektionen på östra kortsidan. Resultatet blev inte alls vad Trelleborgs FF hade räknat med.

– Det är klart att jag är förvånad när klacken välter sig fram på det sätt den gjorde. Vi har ju en frizon på fem meter från läktaren till staketet, säger klubbens säkerhetsansvarige Christer Mars.

Annons

– Men det är naturligt när spelare firar genom att springa mot klacken.

Christer Mars pratar om ett orsakssamband. Målet innebar glädjeyttringar både bland spelare och supportrar. När spelare sedan firade genom att springa mot sina anhängare utbröt kaos. Staketet höll inte, gav vika för trycket från supportrarna och ett par spelare hamnade underst i högen av människor. De reste sig dock snabbt.

– Hade inte staketet givit vika hade människor klämts. Den vägen, mot planen, är enda utrymmet för en flyktväg, förklarar Christer Mars.

Om två veckor gästas TFF av Malmö FF.

Blir det några förändringar till den matchen?

– Vi ska sätta upp staketet igen, säger Christer Mars.

Med tanke på vad som nu hände, finns det någon oro för spelarnas säkerhet framöver?

– Nej.

Men spelarna själva känner oro inför framtiden.

– Den här gången kände jag ingen oro, supportrarna var ju bara glada, säger Fredrik Persson som var en av TFF-spelarna som var närmast händelsen.

Annons

Som målvakt kan han vara extra utsatt med tanke på närheten till bortaklacken.

– Att staketet ger vika så lätt är kanske inte det man vill när det kommer vildare fans. Vissa lag har ju bråkstakare i sina klackar.

Även Dennis Melander befarar att säkerheten kan vara hotad.

– Om någon idiot vill ta sig in så gör han det. Bara att hoppas att de håller sig lugna, säger högerbacken. Sune Hellströmer, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, hade på fredagskvällen inte sett de kaosartade bilderna från Vångavallen när TA-sporten ringer upp honom.

– Åskådare ska inte ta sig in på planen. Nu får vi se vad matchdelegaten och eventuellt domaren skriver i sina rapporter. Det här kan bli ett fall för vår disciplinnämnd att bedöma.

Både IFK Göteborg och Trelleborgs FF riskerar böter.

– Det finns både böter och straffavgift att ta till. När det gäller böter kan det maximalt handla om 250 000 kronor, straffavgiften har en lägre skala, säger Hellströmer som påpekar att det inte spelar någon roll om en åskådare beträder planen av ren glädje eller av ilska.

Vem bär ansvaret?

– Respektive klubb har ansvar för sina supportrar och för den delen av arenan.

– Den klubb som har hemmaplan ansvarar för sånt som har med själva arenan att göra. Vad jag nu förstår så har ett staket givit vika och då får man göra en bedömning utifrån det. Det här är något som måste ses över då det inte ska få hända.

Annons

Men TFF:s säkerhetsansvarige hävdar att staketet ska ge vika för att människor inte ska bli klämda mot det?

– Ja och det hör ju till bilden i bedömningen. Det ska inte bli några olyckor, säger Sune Hellströmer.

Vad det verkar klarade sig också alla inblandade ifrån skador.

Christer Mars säger att han inte tror att TFF riskerar böter.

– Nej, det kan jag inte tänka mig.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons