Annons

Brink visade upp Briars kronprins

För Jan Brink blev veckan i Falsterbo i det närmaste perfekt. Med Söderslättshästen Briar satte han nytt personligt rekord och var nära världsrekord. Dessutom fick han visa upp Briars son Biggles " som går i pappas hovspår.
Sport • Publicerad 11 juli 2005

– Storartat, jag har startat i fyra tävlingar och vunnit fyra tävlingar, sa en nöjd Brink efter söndagens kür.

Där ställde dock inte Brink upp. Men han kunde glatt konstatera att hans tränare, finländskan Kyra Kyrklund, tog hem den sista disciplinen.

Annons

I år har dressyren i Falsterbo tagit ytterligare ett kliv och blivit internationella så kallade CDI-tävlingar. Det innebar inte att Jan Brink var mindre dominant än vanligt. Snarare mer. Under lördagens Grand Prix Special visade Brink att han och Briar tillhör den yppersta världseliten. Resultatet blev 78 procent, nytt pers för Brink, och bara två procent ifrån ett nytt världsrekord. Brink tyckte dessutom att han hade domarna emot sig där. I fredags tog han också hem 7-årschampionatet men då med Biggles.

– Han är kronprinsen, helt klart. Kanske är han redo för GP-klassen nästa år, sa Brink efter tävlingarna. Briar är fyndet från Söderslätt som blev en världshäst. Nu har han över 500 ättlingar runtom på jorden och de är alla fina hästar enligt Jan Brink. Frågan är nu om Biggles kan bli lika bra som Briar.

– De är väldigt, väldigt lika. De är båda arbetsvilliga, energiska och uppträder sansat i stallet. Möjligen har Biggles lite lättare att koncentrera sig som ung.

Den närmsta framtiden är något oviss för Brink och Briar. De har ett EM-silver att försvara. Men om det överhuvudtaget blir ett EM är inte helt klart.

Förra veckan meddelade FEI, det internationella ridsportförbundet, att EM i Moskva ställs in. Det skulle hållas i slutet på denna månad men på grund av ekonomiska problem blir det alltså inte av. Det är ännu inte klart när och om det blir tävlingar någon annanstans.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons