Annons

Brandmannen bröt staven – och loppet

Han hoppades på en plats bland de 150 bästa. Det slutade med en söndertrampad stav och ett brutet Vasalopp för Wictor Magnusson Broder.
– Redan nu känner jag en otrolig revanschlust, säger 29-åringen.
Längdskidor • Publicerad 4 mars 2018
Wictor Magnusson Broder inför Vasaloppet.
Wictor Magnusson Broder inför Vasaloppet.Foto: privat

Tack vare en fin placering i ett seedningslopp i januari fick Wictor Magnusson Broder starta i elitledet i årets Vasaloppet. Trelleborgsbrandmannen hoppades på en plats bland de 150 bästa.

Men det gick inte som 29-åringen hade planerat. I första backen fick han en av sina stavar söndertrampad och vid andra kontrollen valde han att bryta loppet.

Annons

– Det blev lite trångt och då var det en som satte sin skida på min stav så den gick sönder. Jag fick staka uppför backen med en och en halv stav. Då var jag i mitten och hade ingen möjlighet att komma ut vid sidan och få en ny stav. Det är inte så mycket att göra åt, men visst känns det lite surt, säger Wictor Magnusson Broder till TA-sporten.

Vad tänkte du när det hände?

– Först tänkte jag att ”det här behöver inte vara kört, det kan nog lösa sig”, men sen insåg jag att det inte skull gå. Folk som åkte långsammare än mig kom upp bredvid och det var otroligt tungt utan två stavar. Jag hade ingen glädje heller i att åka i mål bara för att ha gjort ett lopp.

I stället väljer han redan nu att se framåt mot nästa års tävling.

– Den här grejen födde en otrolig revanschlust. På ett sätt var det okej att det hände i år när jag haft en kraftig sjukdom och inte kunnat förbereda mig optimalt, även om det är synd då jag på sistone tagit ett så stort kliv framåt. Jag kände att det var fullt rimligt att följa med eliten länge, säger Magnusson Broder.

Trelleborgsbrandmannen krigade sig fram och bröt till slut vid Mångsbodarna där sambon väntade med bilen.

– Jag ger inte upp så lätt, så är det för alla, det kan inte gå spikrakt upp, ibland händer det grejer som man inte kan rå för. Jag kan bara titta framåt.

Om två veckor öppnar anmälningen till nästa års Vasaloppet. Då är en sak säker – Wictor Magnusson Broder kommer hänga på låset när platserna släpps.

Norrmannen Andreas Nygaard vann Vasaloppet på herrsidan, medan svenska Lina Korsgren som som segrare på damsidan.

Hjalmar Tell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons