Annons

Bragdguld till Lisa Nordén

Triathleten Lisa Nordén får Svenska Dagbladets bragdguld, efter kampen mot magsjuka och muskelbristningar i VM-avslutningen och OS-silvret, tusendelar från guld. "Stort för sporten", säger en smickrad Nordén.
Sport • Publicerad 4 december 2012
Foto: Jae C. Hong

Motiveringen lyder "för en serie bragder där silvret blev till guld".

Lisa Nordén var mycket glad över utmärkelsen:

Annons

– Det är väldigt smickrande att få den här bekräftelsen både för mig och för sporten. Triathlon är en ung sport och det är stort för sporten att få det här erkännandet.

Nordén, som var favorit hos vadslagningsföretagen, sade så här till TT inför beskedet:

– Bara att få vara favorit känns som något man kan berätta för barnbarnen, när man blir gammal. "Det var jag och Zlatan då, 2012", sade hon.

Nordén vann VM-serien trots kamp mot magsjuka och muskelbristning i finalloppet. I OS tog hon ett silver som många menade borde ha omvandlats till ett guld. Nordén missade guldet med några tusendelars marginal och Sveriges olympiska kommitté krävde att Nordén skulle få dela guldet med schweiziska segrarinnan Nicola Spirig då målfotoutrustningen inte fungerade som den skulle.

Att få matförgiftning, behandlas på sjukhus, sedan topprestera i Aucklands avslutande VM-deltävling och säkra VM-guldet. Som extra krydda: en bristning i vaden i början av upploppet.

– Jag undrar hur tusan det gick till egentligen. Men när man är där känns det som att man inte har så många alternativ – mer än att fortsätta, sade Nordén nyligen till TT om segern i triathlonsportens VM-serie.

Inför OS i London hade Nordén slitits mellan hopp och förtvivlan. I två månader var det en kamp mot kropp och klocka, det var "berg- och dalbana". Så det var inte så dåligt att förlora med nio tusendelar, om det ens var så mycket. Sveriges olympiska kommitté protesterade mot tolkningen av målfotot och krävde delat guld. Men Nordén fick nöja sig med silver då.

Det blev ju bragdguld nu i stället.

Det är väldigt ovanligt att bragdjuryn prisar någon som inte har vunnit. Det är dock inte första gången. 1960 fick simmaren Jane Cederqvist bragdguldet för sitt silver på 400 meter frisim vid sommar-OS i Rom.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons