Annons

Bragdguld till Jacobsson

Skytten Jonas Jacobsson, som tog tre guld i Paralympics, får Svenska Dagbladets bragdmedalj. Han är den första handikappidrottaren som får priset.
Sport • Publicerad 2 december 2008
Jonas Jacobsson. bild: Scanpix
Jonas Jacobsson. bild: ScanpixFoto: 

Jonas Jacobsson tog guld tre guld vid Paralympics i Peking:10 meter luftgevär, stående.50 meter frigevär 3x40 skott.50 meter frigevär, liggande.Men det är långt ifrån de enda guldmedaljerna på hans meritlista. Triumferna i år innebär att den 43-årige Kolmårdenbon nu är uppe i 16 Paralympicsguld. Han har i och med årets guld också tagit guld i åtta Paralympics i följd.Det är också det som Jacobsson själv är mest nöjd med efter mästerskapet i Kina.- Det var därför jag åkte dit, för att fortsätta den raden. 28 år i obruten rad, det är lite svårslaget tror jag, sade Jacobsson till TT inför bragdguldsutdelningen.I bragdjuryns motivering står bland annat: "För bragdartad upphämtning till guld i Paralympics — en sann skyttekung".Jonas Jacobsson själv var glad och stolt:- Det känns jätteskönt, fantastiskt, sade han när pristagaren offentliggjordes.Utöver de tre gulden i Peking sköt Jacobsson vid två tillfällen under året också bättre än gällande världsrekord i klasser för icke handikappade. Men det internationella skytteförbundet särskiljer på handikappidrottarnas resultat. Rullstolen som handikappidrottarna sitter i anses ge stöd och godkänns inte i det stående skyttet.- Det är så som man ser det inom det internationella förbundet, säger Jacobsson.- Men det har gjorts en del tester som visat att det inte ger någon fördel av att sitta i rullstolen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons