Annons

Bragdguld till Alshammar

Simmaren Therese Alshammar tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för VM-guldet på 50 meter frisim i somras.
Sport • Publicerad 6 december 2011
Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX
Foto: Alexander F. Yuan

Det var hennes andra VM-guld på lång bana och det första i hennes specialdistans som också är OS-gren. Guldet var också en revansch för missen på 50 meter fjäril.

– Det här är det bästa som någonsin hänt, sade hon efter VM-guldet.

Annons

Bragdjuryns motivering lyder "För ett överlägset VM-guld, vunnet med explosivitet och känsla, en oslagbar kombination".

Tårarna har följt med Therese Alshammar genom simkarriären. Scenerna efter de två OS-silvren i Sydney för elva år sedan blev klassiska då en förkrossad Alshammar förklarade att hon kommit tvåa för sista gången.

Så har det inte riktigt blivit.

Under inledningen av VM i Shanghai stod Alshammar där med fuktiga ögon i Oriental Sports Centre och försökte förklara hur hon ännu en gång hade kunnat bränna ett gyllene VM-guldläge på 50 meter fjäril. Men på 50 meter frisim var svenskan äntligen först.

– Jag såg på den stora tv-skärmen på läktaren att flaggan kom in på min bana först. Det kändes nästan lite för bra för att vara sant. Det är en sån där grej man tänkt på när man tränat och kört så hårt att man mår illa, men det är aldrig lika bra som i verkligheten. Jag blev gladare än i fantasin, sade Alshammar till TT efter guldloppet.

Alshammar vann knappt men klart på 24,14. Silvermedaljören och världsettan Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, var 13 hundradelar efter.

Då kom också tårarna. Men äntligen var det glädjetårar.

34-åringen har i höst vunnit världscupen för andra året i följd och laddar nu i vinter upp inför OS i London i Sydney.

Handbollslandslagets hjälteinsats räckte till EM-silver. Men något bragdguld blev det inte för landslaget, som just hade avslutat förmiddagsträningen i VM-staden Sao Bernardo do Campo när årets vinnare blev officiell.

– Jag kan inte säga annat än att alla som var med i diskussion var värda det, säger general manager Stefan Lövgren när TT informerar honom om att utmärkelsen gick till Therese Alshammar.

Annons

– Sedan hade jag hoppats, och kanske tyckt, att vi var värda Bragdguldet. Om man tittar på resan fram och vad vi kom ifrån tycker jag att det uppfyller kriterierna för en bragd.

Det är 87:e gången guldet delas ut.

Svenska Dagbladets 14 personer starka guldmedaljsnämnd – där Riksidrottsförbundschefen Karin Mattsson Weijber är det senaste tillskottet – gick alltså på samma linje som tidningens läsare. Enligt en omröstning på hemsidan var Alshammar favorit till priset före ryttaren Rolf-Göran Bengtsson.

Bengtsson blev i augusti den förste svenske ryttaren att vinna EM-guld efter en rafflande finalrunda. På Ninja La Silla drog Bengtsson på sig ett tidsfel i den andra finalomgången, men samtliga tre ryttare efter honom – Nick Skelton, Carsten-Otto Nagel och Gerco Schröder – stod för rivningar som gav Bengtsson guldet.

I spekulationerna nämndes även Marcus Hellner, som var en del av det stafettlag som i fjol visades av bragdjuryn efter OS-guldet i Vancouver och vann i februari VM-guld i sprint. Hellner vann sin första sprinttävling i karriären före Petter Northug på norrmannens hemmaplan i Holmenkollen.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons