Annons

Boxartalang tar hjälp av modern teknik

Siktet är inställt på landslaget. Målmedvetna Höllvikenboxaren Patricia Berghult, 14 år i maj, är obesegrad mot både killar och tjejer sedan 2006. För att undvika framtida skador tar hon kiropraktisk hjälp på vägen mot toppen.
Sport • Publicerad 29 februari 2008
Muskelteknololgi Kiropraktorn Per Linefelt mäter spänningar i Patricia Berglunds muskler med hjälp av en. Målet är att upptäcka svagheter i ryggraden och anpassa boxningsträning efter det. BILD: Tomas Nyberg
Muskelteknololgi Kiropraktorn Per Linefelt mäter spänningar i Patricia Berglunds muskler med hjälp av en. Målet är att upptäcka svagheter i ryggraden och anpassa boxningsträning efter det. BILD: Tomas NybergFoto: 

Patricia Berghult tränar boxning fyra, fem gånger i veckan. Prisskåpet är redan välfyllt. Förra året blev hon sydsvensk mästare i killars konkurrens.

Och inget lämnas år slumpen.

Annons

En tuff sport kräver mycket träning, och för att träna rätt krävs analys av kroppens och musklernas tillstånd.

Det är där kiropraktorn Per Linefelt kommer in i bilden.

– Det gäller att utnyttja funktionen av musklerna så bra som möjligt. Ju mer balans i kroppen, desto mer får man ut av den, säger Per Linefelt. Patricia Berghult har tagit med sig pappa Joakim till sitt första besök på Trelleborgs Kiropraktorklinik.

Besöken ska bli regelbundna framöver.

Lisa Kaptein Kvist, som arbetar som personlig tränare, ska tillsammans med Patricias boxningstränare Ken Kvist lägga upp nytt träningsschema baserat på muskelundersökningen.

Allt för att förebygga skador i framtiden. Per Linefelt använder sig av en SEMG-scanner. Han flyttar två elektroder längs ryggkotorna på Patricia Berghult. På datorskärmen läser han av mängden elektrisk ström i musklerna.

Staplarna visar att Patricia har mycket spänningar på vänster sida kring nacke och skuldror.

– Inte så konstigt, hon jabbar ju med vänstern, inflikar Joakim Berghult.

– Med tanke på det hon sysslar med och den nivå hon ligger på är det inte förvånande, tycker Per Linefelt som därefter sätter igång med den fysiska undersökningen.

Han trycker, böjer och drar. Noterar svagheter, förklarar och korrigerar.

Annons

– Håll emot allt du kan. Här är du lite svag, säger Per och böjer ner Patricias vänsterarm.

– Många spänningar sitter i nacken. De spelar stor roll också för bålen och resten av ryggen.

– Spänningar i nacke och rygg stör kommunikationen med centrala nervsystemet. Det gör att hela kroppen blir i obalans. Efter Pers behandling är Patricias rygg rakare.

– Nu gäller det att ha tonvikten på en träning som skapar balans i kroppen och balans i musklerna, säger han.

Inom en till två veckor blir det ett återbesök.

– Patricia vill nå toppen. Då handlar det inte bara om att träna, träna. Det handlar om en helhet och då är det viktigt att förebygga skador, säger Joakim Berghult, en gång själv pugilist i Enighet.

Meritmässigt är Patricia redan långt före pappa. Förebilderna finns i hemmaklubben.

– Shipra Nilsson och Klara Svensson. Jag har sparrat med dem ibland, säger Patricia förtjust. Per Linefelt menar att svenska klubbar ofta är dåliga på att ta hand om unga idrottare i skadeförebyggande syfte.

– Det finns ofta inga pengar i klubbarna och det är upp till spelaren att själv ta hand om sin skada.

– Många skador som uppstår när man är vuxen genereras i tonåren. Kroppen kan fungera dåligt i flera år innan symptomen visar sig.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons