Boxare med segerkänsla

Förberedelserna är över. På måndagen lyfter Shipra Nilsson och Klara Svensson mot VM-äventyret i Kina. TA-sporten var med på sista träningspasset i Sverige.
Sport • Publicerad 16 november 2008
Klara till drabbning. På måndagen flyger Klara Svensson, 21, och Shipra Nilsson, 25 till Kina. Höllvikenduon är två av sju svenska damboxare som gör upp om medaljer i VM. Totalt 209 deltagare från 44 nationer finns på plats i Ningbo. BILD: Tomas Nyberg
Klara till drabbning. På måndagen flyger Klara Svensson, 21, och Shipra Nilsson, 25 till Kina. Höllvikenduon är två av sju svenska damboxare som gör upp om medaljer i VM. Totalt 209 deltagare från 44 nationer finns på plats i Ningbo. BILD: Tomas NybergFoto: 

Några minuter över tolv på lördagen låser Christer Ekberg boxningslokalen i Höllviken. Klara Svensson och Shipra Nilsson har redan rusat i väg.

- Nu lämnar vi vår bas, det som är lugnt och ingrott och ger oss ut i hetluften, säger Christer Ekberg.

Boxningstränaren ska följa med sina två adepter till den kinesiska hamnstaden Ningbo där VM i boxning för damer ska avgöras 22-30 november.

Sista passet i Sverige var ett lättare sparringpass.

- Ett skönt pass, sa Shipra Nilsson efter att ha gjort de sista utfallen mot Ekbergs plattor.

- Man fick hitta tajmingen, ett pass som bygger upp självförtroendet. Klara Svensson och Shipra Nilsson har gjort sina förberedelser. De vet vad de är kapabla till efter tidigare internationella mästerskapsmeriter. Nu pågår jakten på den rätta" känslan".

- Allt handlar ju om att vinna alltid. Personligen har jag fokus på att hitta känslan, det mentala läget när allt stämmer. Om man får allt att stämma i ringen, när allt klickar, vet jag att jag är väldigt svårslagen, säger Klara Svensson.

Hur hittar man känslan?

- Jag tror inte man kan tvinga fram den, man får tänka positivt, leta djupt inne i sig för att få fram det. VM-silvermedaljören från New Delhi 2006 har varit sjuk. Hon fick avbryta träningslägret på Bosön förra helgen och har gått på antibiotika. Senaste veckan har hon tagit halstabletter, hostmedicin och druckit honungste.

- Jag har kollat upp det för säkerhets skull, så man inte blir dopad, säger hon.

Lördagspasset var det första på en vecka.

- Det kändes bra. Febern är borta, nu är det bara lite hosta kvar.

Hur påverkar det prestationen på VM?

- Kondisen påverkas inte, man blir väl lite mer rastlös i ringen kanske. Klara Svensson säger att hon inte har tänkt särskilt mycket på vad som komma skall i Kina.

- Det är inte lönt att tänka på det nu, jag tar det när jag är där, menar hon.

Med Shipra Nilsson är det annorlunda. Det där med att ständigt ha ett VM i tankarna kan ta sig olika uttryck.

- När vi körde dans i skolan blev det boxningsrörelser i stället och när man går upp för en trappa blir det att man kör olika kombinationer och så. Och så märks det på mitt humör, jag blir mer aggressiv mot min omgivning.

- Det ska bli skönt att komma i väg nu. På skolan har det varit många som har frågat om VM, man har känt sig som en papegoja när man har rabblat samma saker hela tiden, säger Shipra Nilsson.

Klara Svensson längtar också att få komma i väg efter många månader av förberedelser.

- Jag tycker om att komma till en ny främmande miljö där man inte är igenkänd, och där man kan fokusera bara på boxningen. Det gick ju bra i Indien, Asien kanske är mitt ställe. Resonemang kring målsättning och motståndare är överflödigt i det här sammanhanget.

- Allt handlar om att vinna alltid, inskärper Klara Svensson.

- Jag fokuserar på mitt. Jag kan inte göra något åt vad motståndarna gör, menar Shipra.

- För dem finns det bara en mening, de tänker inte i termer av att förlora en match. Som tränare är det samma grej; du tänker inte att du ska träna en som ska ta brons, förklarar Christer Ekberg.

Ekberg är den ende i Höllvikens VM-trio som varit i Kina tidigare.

Första gången var han där som ung sjöman 1960.

- Vi åkte till Shanghai med Trelleborgs ångfartyg och hämtade mandariner, berättar han.

48 år senare är det VM-medaljer i stället för frukt som är resans mål.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.