Annons

Blåvitt söker sina rötter

Sveriges mest meriterade klubb har halkat efter konkurrenterna. IFK Göteborg är den forna storklubben som nu börjar om från början. "Det gäller att vi är bra nu, men även framöver. Vi vill vara bra jämt", slår sportchefen Håkan Mild fast.
Sport • Publicerad 5 april 2007
IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.Arkivbild: Adam Ihse/EXPONERA/Scanpix
IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.Arkivbild: Adam Ihse/EXPONERA/ScanpixFoto: 

Den målsättningen har klubben haft ända sedan tidigt 1980-tal. Det gav också närmare 20 år av guldglans; nio SM-tecken, två Uefacupguld och stora framgångar i Champions League.

Men IFK Göteborg kan inte längre leva på de framgångarna. Fakta säger att det gått tio säsonger utan titel.

Annons

Guldtorkan har fått många änglar att gråta.

Som Skandinaviens rikaste klubb kunde IFK värva konkurrenternas bästa spelare. I stort sett var det också vad klubben gjorde.

Nyförvärven floppade en efter en. Ju namnstarkare nyförvärv desto sämre resultat.

2002 tvingades Blåvitt kvala sig kvar i allsvenskan. Klubben reste sig, blev sjua, trea och tvåa. Inför 2006 pratades det om guld – det slutade med en måttlig åttondeplats.

Inför den här säsongen har Eldin Karisik värvats från Helsingborg. I övrigt inte ett enda känt namn, mycket på grund av ekonomiska orsaker.

– Vi åkte till Island fyra gånger för att titta på Ragnar Sigurdsson. Vi har letat fler förstärkningar men har inte hittat rätt. Visst hade vi kunnat värva någon, men då hade vi inte haft full kontroll över hur han är som person.

Göteborg är tillbaka till grunderna och det är sportchefen Håkan Mild som håller i tåtarna.

– Vi vill att klubben ska ha kontinuitet i det den gör. Visst, vi vet att vi kommer förlora spelare, men klubben måste ha grundläggande värderingar som består. Så har inte alltid varit fallet.

– Vi vill ha spelare som känner för den här klubben. Tar man in tio nya utifrån är det svårt för gruppen att arbeta åt samma håll.

Håkan Mild berättar att klubben måste fostra och få fram egna talanger. När det gäller att värdera en 27-åring med bra meriter som potentiellt nyförvärv, så måste den spelaren jämföras med vad som redan finns i klubben.

Annons

Senaste veckan har Cotonou-avtalet debatterats. Avtalet innebär att spelare från 78 länder i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet ska räknas som EU-spelare vilket i praktiken innebär obegränsat antal utländska spelare i de svenska klubbarna. Förmodligen kommer de nya reglerna gälla från och med nästa säsong, eventuellt kommer samtliga nationaliteter tillåtas.

Håkan Mild säger att det är upp till varje klubb att välja inriktning.

– Allsvenskan kanske blir bättre med fler utländska spelare, men jag har svårt att tro att svensk fotboll skulle bli bättre. Se på Arsenal som knappt har en engelsman i laget, men det är ju inte Arsenals jobb att plocka fram engelska landslagsspelare.

Men det är inte den väg som IFK kommer att ta?

– Nej, det hade inte varit så stimulerande. Med de resurser svenska klubbar har så skulle det bli svårt att scouta spelare över hela världen.

Håkan Mild åker hellre till en ort i Västergötland och letar talanger än till Brasilien.

– Jag tror att det är bättre för svensk fotboll och jag tror att det är ett bättre sätt att försöka nå Champions League. Vi har nått framgång när vi haft spelare som jobbar för varandra. De som kommer utifrån vill göra ett bra år för att sedan dra vidare. Svenska spelare kanske kan stanna lite längre och sedan gå till en större klubb i Tyskland i stället för till en mindre i Holland. Det låter kanske romantiskt och naivt, men det är ändå en förhoppning.

När förutsättningarna för svensk fotboll är på väg att radikalt förändras söker sig alltså IFK Göteborg tillbaka rötterna. Klubben är på väg att resa sig efter det fria fallet efter storhetstiden.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons