Annons

Blåsta på premiären: ”En skam för rugbyn”

På lördag var det tänkt att Pingvin skulle spela allsvensk premiär på Pilevallen. Men Malmö har, bara tre dagar före allsvenskans start, dragit sig ur serien.– En skam för rugbyn, säger Pingvins tränare Tomasi Tamanivalu.
Sport • Publicerad 26 april 2013
På lördag var det tänkt att det skulle bli allsvensk premiär på Pilevallen. Men Malmö har dragit sig ur allsvenskan bara tre dagar före seriestarten. Ted Holmgren (med bollen) och de andra i Pingvin får nu vänta ännu en helg på premiären.
På lördag var det tänkt att det skulle bli allsvensk premiär på Pilevallen. Men Malmö har dragit sig ur allsvenskan bara tre dagar före seriestarten. Ted Holmgren (med bollen) och de andra i Pingvin får nu vänta ännu en helg på premiären.Foto: 

I går trodde Pingvins spelare att de skulle göra ett sista förberedande träningspass inför den allsvenska premiären mot Malmö RC på Pilevallen på lördag.

Men när spelarna kom till träningen möttes de av beskedet att Malmö drar sig ur serien.

Annons

– Man har haft aningar om det eftersom de varit ont om folk. Det är tråkigt, säger Pingvins landslagsman Sebastian Andersson.

– Det är en sorglig dag för rugbyn i södra Sverige, för svensk rugby överhuvudtaget, anser Tomasi Tamanivalu.

Pingvin fick mail i onsdags om att Malmö inte kan vara med i den södra allsvenskan på grund av för få spelare.

Bara för en vecka sedan kom beskedet att Attila drog sig ur den norra allsvenska serien.

Vad sänder det här för signaler om sporten?

– Det är dåligt för rugbyn. Vi kämpar hårt för att utveckla rugbyn och ungdomssektionerna i klubbarna i Skåne har blivit bättre, jag trodde även att det blivit bättre i Malmö. Vi kanske måste se över organisationerna av klubbarna, funderar Tomasi Tamanivalu.

– Vi vill att de andra skånska klubbarna Malmö, Lugi och Helsingborg ska bli starkare, det är bra även för oss. Vi behöver fler klubbar som vill bli större och har ambitioner, fortsätter Pingvintränaren.

Helsingborg har denna säsong valt att spela i Danmark istället.

– Tyvärr ser skånsk rugby dålig ut för tillfället, säger Tamanivalu.

Pingvin har dock inte de bekymren som de andra klubbarna i Skåne har.

Annons

Klubben har goda ambitioner inför årets säsong. Förra året tog det stopp i semifinalen mot Enköping.

Klubben ska nå lika långt i år är förhoppningarna.

Det som Pingvin är nöjda med är att de allsvenska serierna gjorts om igen.

Förra året var det fyra allsvenska serier som var regionalt indelade.

Det innebar för Pingvins del att laget mötte de andra skånska lagen i den södra allsvenskan, som håller mycket lägre klass än trelleborgarna, och det blev idel storsegrar i grundserien.

Pingvin och många av de andra klubbarna klagade över systemet.

De fick gehör av förbundet.

Nu är det istället två allsvenska serier, norra och södra.

– Det kommer att bli bättre rugby i denna serie. Men det bästa hade varit att ha en allsvenska med åtta starka lag, anser Tomasi Tamanivalu.

För Pingvins del innebar det förra året att motståndet i slutspelet blev väl tufft då lagen från Stockholmsområdet håller en betydligt högre klass än lagen i söder.

Annons

Nu hoppas Pingvin på fler tuffa matcher i serien innan det är dags för slutspelet.

– Nu är lagen vi möter mer seriösa. Spartacus, Göteborg och Vänersborg är bra lag, det blir ett snäpp till denna säsong. Vi är nöjda med den nya uppdelningen, säger Sebastian Andersson, om den nya serien.

Pingvins premiär blir nu en vecka senare, 4 maj, borta mot Lugi.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons