Annons

Blåsigt kvalspel lovar mer

Han har spelat golf sedan han var fem år. Tolv år senare utsätts Philip Åberg för sitt största test: om han är redo att lämna juniorgolfen för ett golfliv bland seniorer. Och nog testades Philip alltid.
Sport • Publicerad 2 oktober 2009
Foto: Claes Nyberg
hilip Åbergs utslag på hål 12 är rakt emot vinden och bollen landar 200 meter bort. Det var svåra förhållanden under andra dagen av kvalet till Sas Masters Tour.
hilip Åbergs utslag på hål 12 är rakt emot vinden och bollen landar 200 meter bort. Det var svåra förhållanden under andra dagen av kvalet till Sas Masters Tour.Foto: Claes Nyberg

LJUNGHUSEN. Philip Åberg är en av hundratals golfare som i veckan försöker kvala till nästa års Sas Masters Tour, Sverigetouren. Kvalet sker på Ljunghusen, Elisefarm och Österlen.

För Philip är Ljunghusen en bra kvalbana, i och med att han går på golfgymnasiet i Vellinge tränar han ofta på banan. Just denna dag är ingen bra dag för Philip på Ljunghusen. Han som är van vid lugnare förhållanden på Bedinge GK

Annons

Vinden friskar i ordentligt, uppemot 20 sekundmeter i byarna. Flaggorna smattrar, bollarna har svårt att ligga still på greenerna – det är plågade ansikten som avslöjar plågade huvuden.

– Det är lätt att tappa fokus. När det är så här tufft är det krävande att spela golf, ibland känns det till och med tråkigt, tvingas Philip Åberg medge.

Vinden sprider bollarna och spelet tar tid. Spelarna som inget hellre vill än att få rundan snabbt avklarad tvingas vara ute längre än önskat. Några ger upp.

– Vi fick vänta vid varje hål. Då handlar det om att försöka prata, att inte tänka och att få i sig mycket mat.

Philip Åberg har spelat några år på Skandia Tour. Han vill bli så bra som möjligt, förhoppningsvis hela vägen till proffs pch spel på Europatouren.

En krånglande rygg har spökat för honom under hela tonåren. Han tvingades dra sig ur Karolinercupen i somras. Tourkvalet i Ljunghusen är hans första tävling sedan dess.

– Jag är här för att skaffa rutin, att få uppleva något annat än juniortävlingar. Jag ville ha kul och få en bra känsla med mig som avslutning på säsongen, berättar Philip.

Efter onsdagens spel var han riktigt nöjd med sina 77 slag. Efter torsdagens prövande runda handlade det mer om att ta tillvara på erfarenheten, inte att vara nöjd med 86 slag (19 över par totalt).

– Jag har lärt mig mycket. Framför allt måste jag lära mig att hantera motvindsslag mycket bättre, att slå lägre och hantera bollen. Överlag är jag nöjd med insatsen.

Philip Åberg var fyra slag från att klara kvalgränsen och han får inte vara med när tourplatserna fördelas under fredagens avslutande runda.

Efter fem timmar och en kvart åkte Philip Åberg hem till Beddingestrand. Det första han gjorde? Han tog en varm dusch.

Lucas Dietrichson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons