Annons

Blågula pingviner räds inte kylan

När rugbysäsongen går i ide vaknar de svenska ungdomslandslagen till liv. Under årets kallaste månader är det högsäsong för Sveriges representationslag. I går sparkade de loss på Pilevallen i Trelleborg.
Sport • Publicerad 17 oktober 2009
Trelleborgs blågula pingviner, från vänster: André Eriksson, Erik Mårtensson, Erik Sjöbeck, Christopher Haslam, Jonathan Svensson, Simon Jarlsborg, Alfred Meitmann.
Trelleborgs blågula pingviner, från vänster: André Eriksson, Erik Mårtensson, Erik Sjöbeck, Christopher Haslam, Jonathan Svensson, Simon Jarlsborg, Alfred Meitmann.Foto: 
Pingvins U17-tränare och manager för U18-landslaget Thomas Petersson tillsammans med Chris Sigsworth, utvecklingsansvarig inom svensk rugby.
Pingvins U17-tränare och manager för U18-landslaget Thomas Petersson tillsammans med Chris Sigsworth, utvecklingsansvarig inom svensk rugby.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG.I bitande kyla och nordvästlig vind gjorde Sveriges U15- och U17-landslag entré i Trelleborg. Drygt 50 rugbyspelare från hela Sverige tränade tillsammans på Pilevallen. Från Pingvin RC fanns sju killar på plats – fyra i U17-landslaget och tre i U15-landslaget. För en av dem, André Eriksson var det landslagsdebut.

– Det känns redan lite svårt men det är kul att få vara med, säger 15-årige André Eriksson efter det första träningspasset.

Annons

För 17-årige Erik Sjöbeck har nervositeten över landslagssamlingarna försvunnit sedan en tid tillbaka. Med ett EM i bagaget är han bland de mest rutinerade ungdomslandslagskillarna i Pingvin. Hans mål är att bli bland de 26 som nästa år skickas till Italien för att spela EM.

– Förhoppningsvis är jag med då. Jag får hålla igång och hoppas på att få komma med, säger Erik Sjöbeck.

För U17-landslaget är det EM utanför Venedig som är prioritet nummer ett nästa år. Tills dess blir det stenhård träning – en gång i månaden –under vinterhalvåret.

– Det är inte tillräckligt, tycker Erik Sjöbeck.

Chris Sigsworth, utvecklingsansvarig på Svenska rugbyförbundet, är inte heller nöjd. Men på grund av den svenska klubbverksamheten ser han ingen bättre lösning.

– Det finns inga lediga helger under säsongen så då är det lättare för oss att köra under vintern. Så nu får vi samla dem en gång i månaden tills säsongen börjar igen, säger Chris Sigworth på vad killarna kallar för svengelska.

På klubblagsnivå har ungdomslagen matcher en till två gånger i månaden. Från förbundets sida hade det önskvärda varit betydligt mer. Något Chris Sigworth på sikt hoppas kunna lösa.

–  Vårt mål är att få fler spelare och fler klubbar. Vi vill bygga upp fler lag för att kunna få fler matcher. För att lyckas med det så är vi ute och jobbar i skolor och anordnar skolturneringar för att locka in ungdomarna i sporten.

Tills dess får killarna nöja sig med dagens utbud. De får klä sig varmt för kalla landslagssamlingar och drömma om ett guld i U18–EM till våren 2010. Dessförinnan är det dock upp till bevis för sju blågula pingviner.

I dag står det tyska regionslaget Niedersachsen för motståndet – gånger två. Klockan 10.30 blir det match för U17-kvartetten Simon Jarlsborg, Christopher Haslam, Alfred Meitmann och Erik Sjöbeck. Klockan 12.15 tar trion André Eriksson, Erik Mårtensson och Jonathan Svensson vid.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons