Annons

Björk frälste TFF i 95:e minuten

Degerfors ägde hela matchen. Då lyckades TFF kvittera till 1–1 i 95:e minuten efter att Carl Björk fått läge framför mål. ”Jättekul att kunna hjälpa till”, säger IFK Norrköpingslånet efter första målet för TFF.
Fotboll • Publicerad 25 oktober 2020 • Uppdaterad 26 oktober 2020
Mattias Håkansson kramar om målskytten Carl Björk.
Mattias Håkansson kramar om målskytten Carl Björk.Foto: Christer Thorell

Att TFF skulle ta poäng mot serieledaren Degerfors trodde nog ingen på med tanke på hur matchbilden såg ut. TFF hade till och med svårt att skapa kvitteringschanser i slutet, och Degerfors var nära 2–0 flera gånger om.

I den fjärde och sista tilläggsminuten fick TFF en frispark en bit ut till höger. Haris Brkic lyfte in bollen mot mål. Salif Camara Jönsson fanns vid den bortre stolpen och vann nickduellen. Han nickade in bollen framför mål och där fanns Carl Björk som på volley sköt in kvitteringen.

Annons

Hans första mål för TFF.

– Såklart jätteskönt, en viktig poäng mot ett riktigt bra motstånd. Äntligen gjorde jag mål, det var jätteskönt, säger poänghjälten.

– Jag vet att när bollen kommer till ”Salle” ska man vara beredd bakom. Jag börjar lära mig lite hur jag ska agera. Jag tänkte att får jag en bra träff så går den in, berättar han om målet.

Här kvitterar Carl Björk (nummer 22).
Här kvitterar Carl Björk (nummer 22).Foto: Christer Thorell

För andra hemmamatchen i rad kvitterade TFF i 95:e minuten och när de fyra tilläggsminuterna var över. Och målet kom efter TFF:s först avslut på mål i matchen.

– Speciellt i första är de riktigt bra. Det är svårt att göra mål när vi försvarar så tajt. Men det är en krigarinsats av oss, och bra av oss att vi inte ger upp, säger Carl Björk.

Regnet öste ner under hela matchen, men det var inget som hindrade TFF:s målskytt.

– Det här är som sommar för mig, skrattade Björk, som är från Umeå.

Vad betyder den här poängen?

– Den kan betyda mycket. Vi måste vinna matcher, men förhoppningsvis kan denna poäng vara avgörande, säger Carl Björk.

Carl Björk, som kom in i 58:e minuten, på språng.
Carl Björk, som kom in i 58:e minuten, på språng.Foto: Christer Thorell

TFF fick försvara sig matchen igenom. Stundtals höll de för dagens rosaklädda spelarna gästerna en bit från målet.

Annons

Men Degerfors hade många chanser att göra mål och laget hade tre frilägen sista kvarten när de hade en 1–0-ledning.

Det var två omdiskuterade situationer i matchen som upprörde hemmalaget. Först i den 64:e minuten när Mouhammed-Ali Dhaini blev utvisad. Han fick rött kort för hög spark mot Adam Carlén.

Men hemmalaget tyckte att Degerforsspelaren gick in i situationen med böjd kropp mer än att sparken från Dhaini var opolerad.

– Jag uppfattar det röda kortet som helt felaktigt. Deras spelare böjer sig in i situationen och Dhaini spelar på boll, säger tränaren Kristian Haynes, som blev varnad i situationen.

Fram till dess hade TFF bara fått försvara sig i matchen.

– Vi drar ner på tempot men vi blev lite för passiva i första halvlek. Vi är kompakta i boxen och gör det svårt för dem. Det funkade bra till utvisningen kom. Vi hade behövt ett eget bättre spel men det är svårt. De anfaller med nästan hela laget och vinner tillbaka bollen väldigt ofta, säger Kristian Haynes.

I 72:a minuten kom gästernas ledningsmål och även det var omdiskuterat från TFF:s sida. Victor Edvardsen slog ett inlägg från vänstersidan, framför mål kom Johan Bertilsson men han rörde inte bollen, men Hampus Nilsson i hemmamålet blev ställd. TFF-spelarna blev upprörda över att det inte blåstes offside, men Bertilsson verkar ha varit på rätt sida.

Till sist lyckades alltså TFF trots allt få med sig en poäng.

– En skön känsla såklart. Jag tycker vi har visat hela året att vi har en stark moral i laget. Så är fotboll, det kan räcka med en situation i straffområdet ibland, säger Kristian Haynes.

– Vi har inte riktigt kraften till att växa ut och bedriva ett anfallsspel. Grabbarna sliter fantastiskt, det är tredje matchen på kort tid och all heder till att de fixar det. Jag hoppas att detta blir en viktig poäng i slutändan och jag hoppas att det höjer moralen att vi får till det här sena målet, fortsätter TFF-tränaren.

Annons

Det var en väntad matchbild där Degerfors tryckte på men de snabba kontringsstarka spelarna inledde samtliga på bänken.

– Vi måste sätta defensiven och jag satte ett lag på banan som skulle klara av det. Vi fick mer tryck när Fatawu (Safiu) och Björk kom in men vi blev också sårbara bakåt. Det är alltid en balans och avvägning att göra. Jag tror inte vi hade haft det resultatet i paus som vi hade med en annan uppställning, säger Kristian Haynes.

Såväl Norrby som Dalkurd tog varsin trepoängare på söndagen, vilket gör att TFF nu har två och tre poäng upp till lagen ovanför de två kvalplatserna. TFF är på 14:e plats.

– Vi är i ett utsatt och tufft läge, det vet vi om. Vi sliter på, det är fem kamper kvar. Det är bara på med blåstället som gäller, säger Kristian Haynes.

Nästa söndag väntar Västerås på bortaplan.

Fotboll, superettan

TFF-Degerfors 1–1 (0–0)

Målen: 0–1 (72) Victor Edvardsen, 1–1 (95) Carl Björk.

TFF: Hampus Nilsson – Fritiof Björkén, Kalle Larsson (Mattias Håkansson 83), Isak Jönsson, Anton Tideman–Niklas Vesterlund (Carl Björk 58), Haris Brkic, Mouhammed-Ali Dhaini, Erik Andersson (Fatawu Safiu 58)– Oscar Johansson, Salif Camara Jönsson.

TFF:s lagkapten Anton Tideman utmanar Erik Lindell i Degerfors.
TFF:s lagkapten Anton Tideman utmanar Erik Lindell i Degerfors.Foto: Christer Thorell
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons