Annons

Birthe Hansson lämnar HBK

Hon har varit med på Trelleborg HBK:s resa från division två till nya division ett. Nu lämnar Birthe Hansson klubbens damlag. Hon är klar som ny tränare för elitserielaget H43/Lundagård. Vem som tränar HBK nästa säsong är ännu oklart.
Sport • Publicerad 6 april 2013
Foto: Claes Nyberg

Trelleborg HBK måste leta efter en ny tränare inför lagets säsong i nya division ett till hösten. Birthe Hansson lämnar laget efter ett och ett halvt år.

– Jag trivs jättebra i Trelleborg men det som gjort att jag tagit det här beslutet är dels att det handlar om elitserien, dels avståndet. Det är inte roligt att pendla till Trelleborg när man bor i Lund och jobbar i Malmö, förklarar Birthe "Buttan" Hansson.

Annons

Hon är välkänd inom handbollskretsar. Förutom att hon haft tränaruppdrag i Trelleborg HBK är hon förbundskapten för juniorlandslaget. Tidigare i karriären har hon bland annat fört H65 Höör uppåt i seriesystemet.

– Jag har trivts väldigt bra i Trelleborg. Det är härliga tjejer i laget som kämpat på i alla lägen. Det är ett glatt gäng som jag kommer att sakna.

Nästa säsong ska hon nu leda elitserielaget H43/Lundagård, som denna säsong åkte ut i SM-kvartsfinalen mot Sävehof. Hon ska träna laget tillsammans med 20-årige Thobias Björnlund som i år tränat Lugis juniorlag. De båda jobbade ihop i H65 för några år sedan.

– Tanken är att vi ska ha delat ansvar. Men vi har inte satt ramarna till hundra procent ännu, berättar Hansson.

Birthe Hansson kom till Trelleborg HBK mitt under säsongen 2011/12 då hon assisterade till Dejan Nedic. Under den nyss avslutade säsongen har hon tränat HBK tillsammans med Fredrik Magnusson, som är den som haft huvudansvaret eftersom Birthe Hansson inte tyckt att hon haft tid till det. Vem som nu ska träna HBK är oklart. Fredrik Magnusson vet inte om han får fortsätta.

– Jag har inte hört av dem, så jag vet inte, säger Fredrik Magnusson.

Vill du fortsätta?

– Ja det vill jag, säger Magnusson.

Jimmy Nilsson i HBK:s damkommitté förklarar.

– Vi har tyvärr inte kommit så långt som vi hade hoppats i vår planering inför kommande säsong. Vi har velat veta vad vi har för budget att röra oss med först. Det har vi precis fått reda på så nu ska vi sätta full fart med planeringen, säger Jimmy Nilsson.

Annons

Det som är klart är att klubben söker en ersättare till Birthe Hansson.

– Vi vill ha två tränare. Så någon ska vi leta efter, oavsett om Fredrik stannar eller inte. Men det blir svårt att hitta någon som är lika rutinerad som "Buttan", säger Jimmy Nisson, som tycker det är synd att Birthe Hansson slutar.

– Det är tråkigt, det är en väldigt trevlig människa och det är ett starkt tränarkort vi tappar. Men vi kommer fortfarande ha ett samarbete med henne, hon kan hjälpa oss med kontakter och så, säger Jimmy Nilsson.

INTERNAL INTERNAL
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons