Besviken Hanson efter debuten i British Open

Peter Hanson gick i går i mål i sin första British Open. Han blev bäste svensk tillsammans med Henrik Stenson på en 34:e plats. 286 slag innebar två under par. Söderslätts bästa golfare var besviken.
Sport • Publicerad 18 juli 2005

Liksom på tredje dagen gick Hanson ett under par under avslutningsdagen. Men han tyckte ändå att fredag och lördag var hans bästa dagar.

– Jag är besviken på puttningen, det har varit för höga siffror sammanlagt. Jag hade hoppats på en topptioplacering. Tiger är i en klass för sig, men efter honom vill jag vara med och slåss.

Halvvägs under lördagen låg Hanson på fyra under " för dagen och sammanlagt. I det läget såg det ut som om Hanson skulle närma sig toppskiktet. Men någon riktig tätkänning har Hanson inte haft under klassikern på St Andrews.

– Nej, det har inte blivit det. Mitt spel har hållit väldigt hög klass men på väg in har jag tappat två gånger. Jag är väldigt besviken på resultatet med tanke på mitt spel. Men alla bitar måste ju vara på plats.

Återigen är det puttningen som Hanson beklagar sig över. I spelet från tee till green tror han att han ligger på topptio eller till och med toppfem.

– Folk har kommit fram till mig och kommenterat det och sagt att "nästa vecka så lossnar det". Och det är ju kul om det gör det, men det är ju under majors som man vill att det ska gå bra. Hanson har jobbat sedan förra året med en plan för att förbättra sin puttning. Men den är fortfarande ojämn.

Men bortsett från puttningen så måste en 34:e plats i första British Open vara godkänt i överkant.

Hanson delar alltså titeln "bäste svensk" med skåningen Henrik Stenson. De båda har följts åt under tävlingarna, både i resultatlistorna och i övrigt då de delat boende.

Fredrik Jacobson var länge den som ledde de svenska skarorna. Men en trippelbogey på sjuttonde hålet sista dagen gjorde att han rasade till en 52:a plats och par. Den fjärde svensken som klarade cutten, Patrik Sjöland, slutade som 73:a på fyra över par.

Hansons bästa minne från golftävlingen blir inget som har med hans eget spel att göra.

– Det är när Jack Nicklaus gick 18:e på hans sista runda. Jag skakade hand med honom efteråt, jag vet inte vad jag sa, men det var en speciell atmosfär.

Nu har Hanson för avsikt att gå vidare och inte gräva ner sig i sin puttning. Han gör det med en tävling i Hamburg och därefter Scandinavian Masters på Kungsängen.

I augusti väntar ännu en major " PGA-mästerskapen i USA. Hanson har nu stärkt sina chanser att få vara med även där. Det skulle i så fall bli den tredje majorn. Hanson börjar få erfarenhet från de stora sammanhangen. Från St Andrews grymma banor har han lärt sig tålamod.

Blir det skönt att återvända till vanliga banor nu?

– Man kommer säkert att uppleva det som mycket lättare. Men då gäller det att vara observant och hålla uppe koncentrationen på samma sätt som man måste på St Andrews.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.