Annons

Beslut om ny elitserie dröjer

Pingvin vann division ett i höstas och kvalificerade sig för elitserien. Men hur elitserien ska avgöras nästa år bestäms först i februari.
Sport • Publicerad 21 december 2011

Pingvin är tillbaka i högsta serien. Men först i februari kommer det att bli klart hur elitserien ska struktureras 2012.

Det finns två förslag på hur elitserien ska struktureras nästa säsong.

Annons

Förslag 1: Elitserien delas in i fyra regionala serier med minst fyra lag i varje. Därefter ska det bli kvartsfinaler, semifinaler och finalspel för de bästa lagen.

Förslag 2: Tillbaka till det gamla systemet med en norrserie och en sydserie med sex lag i vardera serie.

Det förstnämnda förslaget är förbundets förslag. Det andra har vissa av elitklubbarna lagt fram.

Först vid rugbyförbundets årsmöte i februari kommer ett beslut att tas.

– Det är sent att komma med ett beslut då. Jag personligen tycker det är fel att årsmötet ska besluta, där finns klubbar som inte ens har lag i seriespel. Det är bättre att styrelsen hade tagit ett beslut och låtit klubbarna uttala sig om det först, anser Per Sjöbeck, ordförande i Pingvin.

Förbundet vill lägga om serierna för att lagen ska få spela fler matcher och att lagen ska få mindre mängd långresor.

– För vår del spelar det inte så stor roll, vi är vana vid att resa långt och mycket. Och vi vill till slutspel så då blir det många långa resor ändå. Sportsligt blir det också ungefär samma, säger Per Sjöbeck.

Om det blir fyra regionala serier med minst fyra lag i varje innebär det att Pingvin hade gått upp i elitserien även om de inte vunnit division ett.

– Blir det fyra regionala grupper kan Lugi, Malmö och Helsingborg flyttas upp och då kan det bli ojämna matcher, säger Per Sjöbeck.

I så fall skulle det efter seriespelet bli kvartsfinaler för de två bästa lagen i varje region, sedan semifinaler och sedan final.

Annons

En annan nyhet som rugbyförbundet beslutat om är att de gamla regionlagsmatcherna återuppstår. Förbundets tanke är att det ska spelas tre matcher där lag från Stockholm, Norr, Väst samt Syd kommer att mötas en gång vardera under året.

I dessa lag kommer endast spelare som kan representera Sverige att kunna spela.

Regionlagsmatcherna kommer att spelas både på dam- och herrsidan och matcherna kommer inte att kollidera med seriematcher.

Louise Cronholm
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons