Berk fick motståndarna på fall i Trelleborg Open

Bland 737 deltagare från 31 nationer i årets upplaga av traditionella Trelleborg Open fanns Berk Dören. Berk tävlar för arrangörsklubben och i går radade han upp segrar. Den store segraren totalt sett är dock Chakir Chelbat – som varje år ser till att ro detta jättearrangemang i land.
Sport • Publicerad 10 februari 2008
Näven i luften betyder seger och här vinner Dören Berk över Landskronas David Bosnjak.
Näven i luften betyder seger och här vinner Dören Berk över Landskronas David Bosnjak.Foto: 
Dören Berk är oerhört fokuserad, när han måttar ett slag i matchen mot Landskronas David Bosnjak. Bild: Tomas Nyberg
Dören Berk är oerhört fokuserad, när han måttar ett slag i matchen mot Landskronas David Bosnjak. Bild: Tomas NybergFoto: 
Tara Salim hjälper klubbkompisen Berk Dören med den nya elektroniska västen inför mötet med David Bosnjak. Bild: Tomas Nyberg
Tara Salim hjälper klubbkompisen Berk Dören med den nya elektroniska västen inför mötet med David Bosnjak. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Jag har hållit på med taekwondo i knappt fyra år och jag missar aldrig en träning. Det är träning tre dagar i veckan och så brukar jag ha match om lördagar, inleder Berk.

Då har han precis vunnit över Landskronas David Bosnjak och väntar på nästa match. Även den ger seger och då står tyske Calvin Coordes för motståndet.

Berk är elva år och har storebror Yigit som tränare. Yigit är svensk mästare, hinner tyvärr inte med att tävla längre, men hjälper gärna lillebror.

- Jag älskar taekwondo och sporten ger mig så mycket. Det handlar om bra träning, härligt kamratskap och det ger en disciplin även utanför taekwondon, menar Yigit. Precis som TA-sporten tidigare meddelat var det världspremiär för elektroniska träffvästar i en så stor tävling som Trelleborg Open. Men alla var inte nöjda med nyheten.

- Jag sparkade mitt hårdaste i matchen men det gav ändå ingen träff och det är irriterande, menar Berk efter inledningsmatchen.

Chakir Chelbat förklarar att det finns svårigheter, när det gäller kalibreringen av västarna.

- Man har räknat fram olika Newton-tal för respektive viktklass och i Berks klass gäller 70 N. Det är ju inte säkert att alla i klassen orkar med den styrkan och därför har domarna ett lika stort ansvar i dag som när inte västarna används.

Med hjälp av medlemmar, vänner och släktingar har Chakir Chelbat än en gång visat sin stora förmåga att organisera stortävlingar. Efter nästa års Trelleborg Open fortsätter han sommaren 2009 att sätta Trelleborg på idrottens världskarta. Då handlar det om junior-EM - med över tusen deltagare från nästan 50 länder eller nästan dubbelt så stort som Trelleborg Open!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.