Annons

Bengtsson mot andra guldet

Förra helgen cupmästare. Och denna helg kan Rasmus Bengtsson även titulera sig ligamästare, om Twente inte förlorar mot Ajax i den rena ligafinalen på söndagen.
Sport • Publicerad 14 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg

Den holländska staden Enschede laddar för fest. Igen. I söndags firade stadens invånare att stadens fotbollslag Twente vann det holländska cupguldet. Och på söndag kan det bli jubel på gatorna igen om Twente tar hem ligaguldet.

– Det är en häftig känsla. Hela stan laddar för stormatchen. Folket går runt i Twentetröjor och det hänger Twenteflaggor från vart och vartannat hus, alla lever sig med, säger den före detta TFF:aren Rasmus Bengtsson till TA-sporten två dagar före seriefinalen mot Ajax.

Annons

Ajax har fördel av hemmaplan på söndag. Men det är Twente som leder tabellen, en poäng före laget från Amsterdam.

– Det blir häftigt med en helt avgörande match. Det känns som att vi har ett mentalt försprång efter segern i cupfinalen, det ska vi försöka utnyttja, säger Rasmus Bengtsson.

Twente vann holländska cupfinalen med 3–2 efter förlängning och Rasmus Bengtsson kom in tio minuter in i förlängningen. Bengtsson kom in som mittback trots att ingen av mittbackarna på plan var skadade.

– Det var häftigt att få komma in. Det är alltid ett kritiskt läge när det är förlängning och hade de gjort mål hade jag nog känt mig lite skyldig, men nu gick det bra som tur var, säger TFF:s förre mittback.

Han räknar med att sitta på bänken på söndag.

– Jag tror att tränaren väljer samma lag som i cupfinalen, men jag hoppas på ett inhopp. Det var gott för självförtroendet att få hoppa in i cupfinalen.

Efter en tung höst har han tagit mer plats i laget under våren. Han har inte tagit en ordinarie plats men har fått spela mycket de senaste månaderna.

– Jag har acklimatiserat mig bättre nu, och när vår lagkapten var avstängd i sex matcher fick jag spela kontinuerligt. Det är lättare att få spela flera matcher på raken än att spela var femte eller sjätte match, säger Rasmus Bengtsson.

Twente utmanar de klassiska storlagen i Holland, PSV Eindhoven, Ajax och Feyenoord. Twente vann ligan förra året. Inför denna säsong blev laget av med en hel elva, men ändå kan laget ta andra raka ligatiteln.

– Vi har fått ihop gruppen bra och fick även in ett par duktiga spelare som har levererat, säger Bengtsson som var ett av de många nyförvärven liksom den svenske landslagsspelaren Emir Bajrami.

Efter segern i cupfinalen firade Rasmus Bengtsson och de andra i laget med måtta eftersom de hade ligaavslutningen mot Ajax att tänka på. På söndag kan de fira ordentligt om laget tar poäng. Då kan även Rasmus Bengtsson ta semester hemma i Skåne nästa vecka som dubbel mästare.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons