Bättre vändningar ska bli Idas vändning
Ida Lindborg har länge varit en stor talang. Nu väntar hon på att ta nästa steg. I dag inleds EM i Herning, Danmark. Det blir hennes andra internationella mästerskap.
Denna gång är trelleborgaren bättre rustad för att simma snabbt än vad hon var i VM i Istanbul för ett år sedan.
Ryggsimsspecialisten hoppas också att hon ska slå sig fram i ett simsätt där svenska simmare inte brukar skörda framgångar.
– Jag vet inte varför Sverige inte hävdat sig internationellt i ryggsim. Jag ser det som min chans att lyckas, säger Ida Lindborg när TA-sporten hälsar på henne hemma på Rallarevägen inför det stora mästerskapet.
Hon bor kvar hemma hos mamma och pappa. Hon går i väntans tider, vad gäller framtiden. Dels på hur hennes vardag ska se ut, dels på att närma sig världstoppen.
Efter att hon tog studenten i juni, satsar hon enbart på simningen. Men att kombinera jobb med en elitkarriär i simning med all träning är i stort sett omöjligt. Hon har hjälpt till lite som tränare i simskolan. Annars är det bara träning – och pendling mellan Trelleborg och Malmö två gånger om dagen som gäller.
I januari hoppas hon flytta till USA. Till universitetet i Dallas, Southern Methodist University, där hennes storasystrar, Nathalie och Eleonor, bor och studerar.
I USA går det att kombinera universitetsstudier med en elitkarriär i simning. Därför åker de flesta svenskarna över Atlanten efter studenten.
– Det är synd att det inte finns program i Sverige som tar hänsyn till elitidrottare. Skulle jag läsa på halvfart får man inte fullt studiebidrag, säger Ida Lindborg.
Mitt i uppladdningen inför EM gjorde hon ett test, ett högskoleprov på engelska, som måste klaras av för att bli godkänd till universitetsstudier i USA. Hon gjorde testet i lördags och får antagligen svar i nästa vecka på om hon klarade det eller inte. Hon har redan fått ett stipendium av universitetet.
– Jag har fått sju till åtta erbjudanden, men det känns tryggt att flytta dit där Nathalie och Eleonor är. De är dessutom nöjda med träningen där, säger Ida.
Klarar hon testet blir det skolstart i januari.
– Det är många européer där, hälften av de 25 i träningsgruppen är från Europa. Tränaren har ett europeiskt tänk, förklarar Idas mamma Caroline, simtränare i Trelleborg Sim.
– Jag tänkte åka över till USA i höstas men jag kände mig lite skoltrött så jag ville vänta. Jag ska ändå vara där i fyra år är det tänkt. Nu känns det bra att prova något nytt och en annan slags träning, säger Ida.
Klivet över Atlanten ska hjälpa henne att ta ett kliv även i bassängen.
SM för två veckor sedan gick så bra att hon kvalade in till fyra distanser på EM, 50, 100 och 200 meter ryggsim, och så kvalade hon överraskande in på 50 meter fjärilsim också.
– Ryggsimmet är fortfarande i fokus, det är det jag har större chans på internationellt, men det är kul att testa något nytt också, säger Ida om fjärilsimmet.
Det är också i ryggsim som det finns ett litet internationellt "hål" i Sverige. I frisim och fjärilsim, och i viss mån bröstsim, är de bästa i Sverige i den absoluta världstoppen. Men i ryggsim har svenska simmare haft svårt att slå sig in i världstoppen.
– Jag känner att det finns en chans där, säger Ida.
Hennes konkurrenter i Sverige i ryggsim på just 200 meter är egentligen bara Therese Svendsen från Malmö, och i viss mån Sandra Hafström från Helsingborg, men hon har inte kvalat in till EM.
– Ryggsim var mitt simsätt redan från början. Jag vet inte varför. Men det har nog varit kul för att jag alltid varit bra på det, säger Ida.
Men hon har ett par sekunder kvar upp till de allra bästa.
– Jag simmar nog lika snabbt som de andra men vändningarna är jag inte lika bra på, och de andra är även bättre på att kicka, förklarar 19-åringen.
Vändningarna har länge varit hennes akilleshäl.
– Jag eller min tränare har inte riktigt hittat rätt med vad jag ska göra. Jag har tankar om det men någon måste hjälpa mig med det. Därför tror jag att det kan bli bra för mig att åka till USA och testa något nytt.
– Det har alltid varit mer fokus på själva simningen när jag var yngre. Samtidigt har vändningarna och kickarna utvecklats och jag har inte riktigt hängt med där, förklarar Ida problematiken.
Problemet med vändningarna gör att hon är bättre i långbana än i kortbana som EM nu avgörs i.
Hon gjorde internationell mästerskapsdebut för ett år sedan i kortbane-VM i Istanbul. Då gick det inget vidare. Det blev en 27:e plats på 200 meter ryggsim, och en 34:e plats på 100 rygg.
Då hade hon toppat sig till SM för att nå VM. Nu har hon hela tiden lagt fokus på EM för att vara som bäst nu, och inte på SM som gick för två veckor sedan.
Idas förhoppning är att nå en semifinal.
– Jag åker dit och försöker simma snabbare än jag någonsin gjort och se hur långt det räcker. Det känns bra nu i alla fall.
Landslaget samlades i Helsingborg i söndags. I tisdags åkte de över till Danmark.
Men att hon nu varit med på mästerskap en gång tidigare är en fördel.
– Det är väldigt stor skillnad att vara på ett VM eller EM än andra tävlingar. Det är mycket runt omkring att tänka på. Det ska vara speciella glasögon, inte för mycket sponsorer på dräkten och så vidare och det gör att du tvingas tänka på mycket annat.
– På VM fick jag se hur det gick till. Samtidigt var vi bara åtta i svenska truppen då. Nu är vi över 30 och det gör att det ska bli lite roligare nu och att det blir bättre sammanhållning i truppen tror jag, säger Ida, som även har erfarenheten av att hon var med i Ungdoms-OS i Singapore för fyra år sedan.
När EM börjar i dag inleder Ida med 100 meter ryggsim. På fredagen är det 50 meter fjäril. På lördagen väntar 50 meter ryggsim. Favoritdistansen 200 meter ryggsim avgörs på söndagen.
– Det blir skönt att få lopp innan 200 meter rygg som jag ser som min största chans, säger Ida Lindborg.
Sitter vändningarna där blir chanserna bättre.