GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Basketsäsongen över – oklart om Pirates stannar kvar

Svenska basketförbundet har tagit beslutet att avsluta årets elitsäsong på grund av coronaviruset. Vad det innebär för Trelleborg Pirates, just nu på kvalplats i superettan, är ännu oklart. ”Vi vet inte ännu”, säger Olle Lundén på basketförbundet.
Pirates Deividas Zemgulis i lördagens match mot Norrort. Det blev därmed bara tre matcher för litauern i Pirates. Säsongen är över på grund av coronaviruset.
Pirates Deividas Zemgulis i lördagens match mot Norrort. Det blev därmed bara tre matcher för litauern i Pirates. Säsongen är över på grund av coronaviruset.
Foto: Tomas Nyberg

Basketförbundet har beslutat att all elitbasket ställs in med omedelbar verkan, till följd av coronaviruset. Beslutet, som kom på torsdagskvällen, innebär att Borås därmed koras till svenska mästare på herrsidan och Luleå på damsidan. Det återstår en omgång av basketligan på damsidan och tre på herrsidan.

Även spelet i serierna direkt under de båda högsta basketligorna stoppas omedelbart och förbundet rekommenderar starkt att distrikten som har hand om all tävlingsverksamhet under eliten också ska stoppa allt spel.

– Vid svåra beslut måste man gå tillbaka till sina värderingar. Vi har gemensamt i svensk basket beslutat att en av våra grundvärderingar är att vi är mer än basketspelare, vi är samhällsmedborgare och medmänniskor. Det gjorde detta beslut lättare att ta. Vi förstår att detta påverkar individer och föreningar men i detta läge måste laget Sverige komma först, säger Mats Carlson, ordförande i SBBF, till förbundets hemsida.

Det är ännu oklart hur det blir med kvalspel. I och med att serierna inte har spelats färdigt är det inte klart med upp- och nedflyttning till kommande säsong.

Trelleborg Pirates är just nu näst sist och på kvalplats i superettan. Klubben har inte fått besked om de får stanna kvar i superettan nästa säsong.

Och de kommer att få vänta på ett besked i några dagar, berättar Olle Lundén på basketförbundet för TA-sporten.

– Vi har inte hunnit med det. Beslutet kom hastigt i dag så jag kan inte svara på den frågan. Vi har börjat skissa på ett förslag. Vi ska trixa och titta på det, säger Olle Lundén.

– Det är ju en väldigt speciell situation det här. Vi får ge det några dagar, fortsätter han.

– Jag tycker det vore märkligt om de plockar bort oss. Det vore skönt att få ett besked, men jag förstår att de inte kan ge det, säger Thomas Nilsson i Trelleborg Basket.

Han tycker att beslutet att avsluta säsongen är rätt.

– Jag tycker det är helt rätt. Smittorisken i basket är väldigt hög, säger han.

Det är endast det sist placerade laget i superettan som flyttas ner till division ett. Sist i superettan är Helsingborg, och de hade inte kunnat komma i fatt Pirates om säsongen spelats klart. Pirates hade också en teoretisk chans att på de tre kvarvarande matcherna klara sig kvar utan kval.

För Pirates amerikan Justin Tuckson blev också torsdagsmorgonens besked, att USA stoppar alla flyg från de flesta europeiska länderna från och med fredagen, oroande, och han begav sig hastigt hem till USA på torsdagen.

– Det blev lite panik, men hans visum gick ut i slutet av mars, men han fick åka hem direkt, berättar Thomas Nilsson.

Trelleborg Pirates hann därmed spela tre matcher i nya Västervångshallen, men nu är säsongen över. Laget slipper därmed åka till Stockholm i helgen för mötet mot Fryshuset.

Läs mer