Annons

Basketklubben binder människorna samman

Trelleborg Basket samlar 120 utövare. Mer än 60 procent av dem är invandrare, den absoluta majoriteten är från Balkan. Ordföranden Thomas Nilsson – Mr Basket – vet var han ska lägga sin kraft. "Det gäller att binda samman laget – att binda samman människor."
Sport • Publicerad 10 oktober 2004
Robbi Valdizic och Fidan Bunjaku i aktion på träningen. Herrlaget siktar på en topplacering i år, men viktigare är att de kan umgås på och vid sidan av planen. BILD: Claes Nyberg
Robbi Valdizic och Fidan Bunjaku i aktion på träningen. Herrlaget siktar på en topplacering i år, men viktigare är att de kan umgås på och vid sidan av planen. BILD: Claes NybergFoto: 

Trelleborg Basket för en något undanskymd tillvaro. En förklaring är att seniorlagen inte placerat sig särskilt högt i seriesammanhang på många år.

Nu kan det bli ändring på det, tack vare Trelleborgs kommun. Kommunen har nämligen nominerat klubben till bästa idrottsliga integrationsverksamhet, något som ordföranden, tränaren och spelaren Thomas Nilsson är stolt över.

Annons

– Det är stort. Jättekul. Framför allt när det är kommunen som står bakom, säger Thomas under ett av otaliga träningspass i Söderslättsgymnasiet.

Nomineringen visar att kommunens företrädare är medvetna om vad basketen betyder för Trelleborg. Thomas Nilsson vet svaret på varför basket är populär bland invandrare.

– Balkan och basket hör ihop. Det är lätt att börja. Inte är det särskilt dyrt heller.

Klubben har ett dilemma.

– Det som är svårt är att nå ut. Vi har förlitat oss på att snacket gått från kompius till kompis, från mun till mun.

Samtidigt har Thomas haft fullt upp med den verksamhet som varit. Nu har klubben stabiliserats och är ute efter nya medlemmar, framför allt bland de yngre åldersgrupperna.

Ungdomslag finns, men det behövs fyllas på med nya basketintresserade från de som är födda 1993 och senare.

– Vi kommer att lägga ner mycket kraft för att få fram blivande spelare och stsar på gratis träning på onsdagseftermiddagar, säger Thomas Nilsson. Oavsett om det handlar om nya eller erfarna spelare får Thomas Nilsson lägga mycket energi på att ena människor.

– Grunden i verksamheten är att binda samman människor oavsett deras bakgrund. En spelare ska inte behöva skämmas för att han hälsar på en lagkamrat när han är ute på stan tillsammans med sina kompisar. Även om det är ett tryck från gruppen ska han inte bry sig om vad andra tycker och tänker.

Det är också här, när det gäller att få männsikor från olika kulturer att samsas, det svåra ligger.

Annons

På frågan om han har lyckats svara Thomas Nilsson:

– I fjor hade vi några nya grupper där det blev bråk på grund av trötthet. Det var ett tufft språk på träningarna och jag försökte verkligen få dem att förstå att de ska visa respekt för varnadra. Egentligen handlar det om att förklara meningen med livet.

Martin Falkenby

Fakta Skånska Idrottsgalan

Sedan 2001 har Skånes Idrottsförbund en gala där priser tilldelas idrottsutövare och idrottsklubbar i sju olika ktegorier. Årets idrottsgala sker den 17 november.

En av kategorierna är "Årets bästa idrottsliga integrationsverksamhet" och de nominerade är:

Trelleborg Basket (nominerad av Trelleborgs kommun)

Malbas Basket (Skånes Basketbollförbund)

Örtagårdsprojektet (Skåneidrotten)

Malmö Simsällskap (Malmö Simsällskap)

Annons

Trelleborgs Taekwondoklubb (Trelleborgs Föreningsråd)

Tidigare pristagare

2001: Simklubben Ran

2002: GAK Enighet

2003: Malbas Basket

Basket TRELLEBORG
Basket TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons