Annons

Banbyggare söker den rätta rytmen

Rytmen är viktig. Erfarenheten av eget tävlande oumbärlig. Mats Westberg var banbyggare på Palmsprångets första dag. Blåsten ställde till vissa problem, men ryttarna verkade nöjda.
Sport • Publicerad 5 september 2009
Foto: 
På hemtam mark. Brosjödal är Mats Westbergs hemmaplan, där han tillvardags jobbar som ridinstruktör. På Palmsprångets gjorde han comeback som banbyggare. Banbyggnadsnämndens utsände gav honom godkänt betyg.Foto: 

TRELLEBORG. Mats Westberg är till vardags ridinstruktör på Trelleborgs Ryttarförening. Banor har han byggt många gånger förr, ändå var fredagens regionala hopptävlingar ett slags elddop.

De senaste åren har banbyggaren Mats Westberg fått stå tillbaka för ryttaren Mats Westberg. Nu har han gått nya utbildningar och under fredagen övervakades han av Bengt Rosberg från banbyggnadsnämnden.

Annons

Fredagens tävlingar på Brosjödal började han skissa på redan i juni.

– Man har en plan, man tänker sig hur hästen galopperar och försöker översätta det till verkligheten. Jag älskar rörelsen, det är häftigt att planera och sedan se alla duktiga ryttare hoppa efter det som man tagit fram, berättar Mats Westberg.

Blåsten tvingade honom att byta ut materialet i en del hinder. Annars verkade han nöjd med det mesta.

– Lite mycket nedslag, men det har nog också med vinden att göra. Jag talade med Royne Zetterman, han sa att det är lätt att hästarna blir ofokuserade när det blåser så här och det är mycket som rör sig.

Mats Westberg försöker gå runt bland ryttarna så mycket som möjligt för att snappa upp åsikter om banan.

Under tävlingen kollar han in ekipagen samtidigt som han ligger steget före genom att mäta ut avståndet mellan hindren till nästa klass.

Vad är det svåra med att bygga banor?

– Det gäller att ha bra rytm i banan. När det gäller antalet språng mellan hinder och så finns det regler att gå på. Men man måste ha en känsla för rytmen. Hästen ska tycka det är roligt, det får inte vara för svårt och inte för lätt.

Känslan för rytm kommer med åren, menar Mats Westberg. Den kommer med rutin, och underlättas av eget tävlande i hästhoppning.

På läktaren satt Bengt Rosberg, mångårig banbyggare och före detta ordförande i banbyggnadsnämnden. På söndag bygger Rosberg banan när det vankas derby och 1,50-hoppning. På fredagen hade han ögonen på Mats Westbergs skapelser.

Annons

– Det har gått jättebra. Mats är en lyhörd kille. Han pratar mycket med ryttarna och de är jättenöjda med hans jobb, säger Bengt Rosberg.

Det handlade om unghästklasser på Brosjödal på fredagen. I den lägsta klassen med hinder över en meter var Emma Uhde Jönsson från hemmaklubben en av de felfria.

Olof Smith från Sydslätten hade tre hästar felfria i 1,20-klassen.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons