Annons

Bakgården blev ett lyft för basketen

Trelleborg Basket tvingades säga adjö till city och hamnade ute på öster. Köpingeskolans idrottshall närmare bestämt.
– Men det namnet har en så negativ klang. Vi kallar den Köpinge Arena, säger Thomas Nilsson.
Sport • Publicerad 22 oktober 2010
"Vi har fått fler killar til vårt U20-lag och i de yngsta lagen har vi fått många fler", säger ordföranden i Trelleborg basket, Thomas Nilsson.
"Vi har fått fler killar til vårt U20-lag och i de yngsta lagen har vi fått många fler", säger ordföranden i Trelleborg basket, Thomas Nilsson.Foto: 

Ordföranden i Trelleborg Basket har en positiv attityd till det mesta. Att benämna idrottshallen för en arena är det senaste beviset.

Står du 50 meter ifrån byggnaden på kvällstid finns det inget som vittnar om dess existens. Har du famlat dig fram till ingången och kommit in i hallen är det bäst att behålla kläderna på. Kylan är påtaglig, 15 eller 16 grader gissar Thomas Nilsson.

Annons

Det är samma hall som styrelsen i BMK Drive anser vara orsaken till att den föreningen nu lägger ned verksamheten. Det som Drives ordförande Anders Nordin kallar ”bakgårdsplacerade” och ”bortglömda” Köpingeskolans idrottshall, kallar alltså Thomas Nilsson för Köpinge Arena.

– Jo men det är för att vi vill börja om på nytt och tvätta bort den gamla stämpeln. Visst är det att ta i att kalla den för arena, det finns inga läktarplatser, säger Thomas Nilsson och ler.

– Jag kan förstå Drive på ett sätt, här är ensligt och väldigt mörkt. Samtidigt, har man få medlemmar i föreningen så kan man inte räkna med att få träna på Liljeborg. Hela stan vill ju träna där.

Trelleborg Basket med sina knappt 100 medlemmar hade också siktet inställt på den nybyggda idrottshallen på Liljeborgsskolan, men tvingades ge sig.

En flytt blev det ändå, från Söderslättsgymnasiet till Köpingeskolan.

– Jag har gått hit. Det tar 20 minuter, säger Mac Basic som bor på Flockergatan och därmed fått 19 minuter längre väg till träningshallen.

Till torsdagskvällens pass med TB U20 är han en av de första.

– Det var bättre innan, konstaterar Mac men kommer snart på saker som är bättre med den nya träningshallen.

– Planen är bättre, det är inte så trångt vid sidan av.

Thomas Nilsson ser att mycket kan förbättras.

Annons

– Här finns lampor, men inga som fungerar så det är beckmörkt utanför om kvällarna. Jag har sagt till vaktmästarna att de måste skruva upp värmen och jag väntar fortfarande på att vi ska få en matchtavla, säger Thomas Nilsson.

– Tidigare var vi i centrum och hade upptagningsområde åt flera håll. Den här ligger långt bort. Ett flicklag har upplösts bara på grund av flytten.

Samtidigt är de positiva konsekvenserna många fler.

– Vi har fått fler killar till vårt U20-lag och i de yngsta lagen har vi fått många fler. Vi har fått många fler träningstimmar. Hallen är större, här är inte samma spring som på gymnasiet och golvet lades om för tre år sedan så det blir riktigt snabb basket.

Varför har ni lyckats bra i de yngre kullarna?

– Hallen ligger ensligt och kan skrämma bort vissa, men i de yngsta grupperna följer oftast föräldrarna med. Sedan är de här spelarna i U20-laget klubbens ambassadörer ute i skolorna. De spelar basket och snackar basket, säger Thomas Nilsson som anser att flytten fått föreningen att lyfta.

– Vi har fått större förutsättningar att lyckas. Det fanns en tid då jag också var beredd att ge upp, men nu har vi startat upp vår motionsturnering med skånska lag och så har vi hamnat här ute med bättre möjligheter.

Thomas Nilsson ger order till hälften av spelarna att ta på sig västar.

Mac Basic säger att han brukar få skjuts av coachen efter träningarna.

– Ja det beror på hur han sköter sig, säger Thomas Nilsson. Tramsar han så får han gå hem.

INTERNAL INTERNAL
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons