Bäckström: Sorgligt, en besvikelse

Tillbaka i Washington svarade Nicklas Bäckström på pressens frågor om dopningsskandalen i OS.
- Jag tar en tablett varje dag. Jag har spelat internationellt i VM och OS förut och har inte gjort något annorlunda nu, sade han.
Sport • Publicerad 25 februari 2014
Nicklas Bäckström.
Nicklas Bäckström.Foto: 

Bäckström gjorde på förmiddagen, lokal tid, sin första träning efter dopningsavstängningen i OS-finalen i ishockey.

Efter ispasset i Washington Capitals anläggning Kettler Capitals Iceplex mötte Tre Kronor-centern media på en kort presskonferens.

- Jag har haft allergi i sju år. Jag har tagit tabletterna i sju år.

Vems är felet?

- Vems fel? Jag följde läkarens rekommendation.

Som idrottare, borde du inte ha koll på vad du tar?

- Nästa fråga.

Washington tillät inte de närvarande svenska journalisterna att ställa frågor på svenska och pressträffen bröts efter fem minuter.

Bäckström om att missa OS-finalen:

- Det har varit några jobbiga dagar. Att missa finalen är inte något man vill. Man kanske aldrig får den chansen igen. Det är sorgligt och en besvikelse.

Bäckström hade inget bra svar på hur misstaget kunde ske.

- Jag är ingen läkare, sade han.

Hur går du vidare?

- Jag pratade med killarna i dag och sade att jag tar hand om det här på egen hand. Vi är i en viktig period i Washington och måste göra oss förberedda. Jag fokuserar på laget just nu.

Tidigare på dagen kom svaret från Nicklas Bäckströms B-prov. Som väntat var även det positivt, och nu har IOK meddelat att de inte vill ha några ytterligare förhör med vare sig spelare eller landslagsledning.

Enligt SOK:s hemsida kommer beslut om påföljd att dröja ytterligare två veckor.

"Den påföljd som kan komma ifråga kopplad till OS är avstängning för en match vilken redan är genomförd eller diskvalifikation. Den senare påföljden innebär att Bäckström inte får någon silvermedalj", skriver SOK.

Det är ytterst ovanligt att B-provet skiljer sig från A-provet eftersom proverna tas vid samma testtillfälle.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.