Annons

Axel:"Jag har en kropp som är gjord för diskus"

"Jag är gjord för diskus", säger Axel Härstedt. Nu får han chansen att bevisa det på JVM i Kina.
Sport • Publicerad 11 augusti 2006
För Axel Härstedt finns bara diskus. Kastplanen i närheten av Malmö Stadion är hans andra hem. För att ha ska bli en ännu bättre diskuskastare måste han kasta 10 000 diskuskast om året. "Det gäller att sända signaler till kroppen så att den vet vad den ska göra när man får en diskus i handen", säger Axels tränare Kenth Garden-krans. Bild: Tomas Nyberg
För Axel Härstedt finns bara diskus. Kastplanen i närheten av Malmö Stadion är hans andra hem. För att ha ska bli en ännu bättre diskuskastare måste han kasta 10 000 diskuskast om året. "Det gäller att sända signaler till kroppen så att den vet vad den ska göra när man får en diskus i handen", säger Axels tränare Kenth Garden-krans. Bild: Tomas NybergFoto: 

1 000 diskuskast i månaden ska göra 19-årige Axel Härstedt till en diskuskastare i Europatoppen. Men den närmaste tiden handlar det inte om träning utan tävling för talangen från IK Finish.

I onsdags reste han till Kina och Peking för att representera Sverige i JVM.

Annons

– Det känns jätteroligt att komma med till JVM. Det har varit mitt stora mål sedan i höstas, berättar Axel när TA-sporten träffar honom i samband med det sista träningspasset inför Kinaresan.

Och det är på klassisk svensk diskusmark som han tränar. Kastplanen bakom Malmö Stadion, en plan där Ricky Bruch höll till under många år.

Som en lovande diskuskastare jämförs Axel Härstedt naturligtvis med den forne skånske världsrekordhållaren Bruch. När ämnet kommer på tal tvekar Axel lite, egentligen den enda gången under intervjun. Som att han redan är trött på att jämföras med en legendar som han aldrig har upplevt själv.

Axel väljer hellre att fokusera på tävlingen i Peking där kvalet är på tisdag.

Och att döma av de senaste resultaten är det en diskuskastare i högform som representerarSverige.

Förra helgen avgjordes JSM i Huddinge blev det guld både i diskus och kula. Trots att Axel inte tränat kula alls den här säsongen.

– Målet är att gå till final i Peking, det har jag kapacitet att göra, säger han men vill inte säga att det är ett misslyckande om han skulle missa finalen.

Han tränare Kenth Gardenkrans är tydligare när det gäller målsättningen:

– Han ska till final.

Tangerar han personbästat från i våras på 56.68 bör han ta sig till final.

Annons

I det längre perspektivet tror och hoppas Kenth Gardenkrans att Axel ska vara med och slåss om medaljerna iSM redan om några år.

Men varken Axel eller hans tränare ser JVM som en bra uppvärmning för Peking OS 2008. De stora målen ligger betydligt längre fram i tiden för 19-åringen. – Som diskuskastare är man som bäst runt 30 år. Man måste bygga upp kroppen först, säger Axel.

Och för det krävs det åtskilliga timmar i styrketräningslokalen.

– Men jag tycker om att träna och man ser hela tiden resultat av styrketräningen när man håller på med det.

I vintras körde han till exempel sex månaders träning med bara styrka, rörde inte en diskus, men det var inget som satte ned träningslusten.

– Det är viktigt att kunna pressa sig lite till fast man har tränat i flera timmar, det är ett måste om man ska bli bra.

Som mest blir det åtta träningspass i veckan, varav tre handlar om teknikträning. De andra ägnas förutom åt styrka till exempel åt att förbättra explosiviteten. Målmedvetenheten slår en när man möter Axel Härstedt. Han ser inga hinder bara möjligheter.

– Han är väldigt stark mental och helt fokuserade på tävlingsmomentet och resultaten, konstaterar Kenth Gardenkrans.

– Han är verkligen en talang som man ska vårda. Han har trots allt bara tränat diskus på allvar i två år.

Nästa år är det den tyngre seniordiskusen som gäller (2 kilo mot 1,75 kilo för juniorvarianten).

Annons

Det är då marschen mot världstoppen ska börja.

– Jag har en kropp som är gjord för diskus, säger Axel och tillsammans med hans målmedvetenhet kan det bära långt.

Ulf Svenning

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons