Annons

Åttondelen nära efter Ljungbergs segernick

Sport • Publicerad 16 juni 2006
En stilstudie i lycka. Ljungberg efter 1-0 i 89:e minuten. Pressens bildFoto: 

Inhopparen Johan Elmander kom loss på högerkanten, drog in bollen mot Marcus Allbäck som nickade vidare till Ljungberg.

Han var helt fri.

Annons

Och satte skallen till.

1-0 i 88:e minuten - och nu måste Trinidad och Tobago slå Paraguay i sista matchen samtidigt som Sverige förlorar mot England för att det inte ska bli åttondelsfinal mot antingen Tyskland eller Ecuador.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäcks ändringar efter premiären mot Trinidad och Tobago var två - en väntad och en efterlängtad.

Andreas Isaksson var tillbaka i målet. Kim Källström, som frustat av oförlöst energi och spelvilja de senaste veckorna, tog Anders Svenssons offensiva mittfältsroll.

Valet av Källström höll på att ge betalt nästan direkt. Det första tunga vänsterskottet stannade i försvarsmuren - det andra stoppade Aldo Bobadilla med besvär.

På Källströms inåtskruvade hörna stack Zlatan Ibrahimovic fram pannan aningen för sent - och från hans läppar kom något barnförbjudet.

Belägringen av Paraguays planhalva hade inletts.

Passningarna slogs med hårdhet och beslutsamhet, de nödvändiga löpningarna togs ständigt och det gav öppningar gång på gång.

Christian Wilhelmssons högervolley smet en halvmeter utanför.

Fredrik Ljungberg kom loss på kanten, stack in bollen till Zlatan som försökte nå Henrik Larsson men en försvarare läste situationen. Och vad hade hänt om den assisterande domaren inte reflexmässigt lyft flaggan och felaktigt vinkat offside på Larssons smarta passning till Ibrahimovic?

Annons

Svaret: Zlatan hade bara haft halva planen och Bobadilla framför sig.

Paraguays hållning var försiktighet, både handbroms och växel i för att inte släppa till något bakåt.

Men det hjälpte inte.

Ljungberg släppte elegant till Wilhelmsson som löpt diagonalt i straffområdet. Dessvärre slarvade han bort bollen.

Efter 30 minuter ekade ett massivt, mäktigt rullande "In med bollen i mål" mellan de, till överväldigande majoritet, blågult draperade läktarsektionerna på Olympiastadion.

Men i den vevan gick udden ur offensiven. Avstånden mellan lagdelarna blev större, Källström och Wilhelmsson kroknade i den kvävande hettan, ytterbackarna Niclas Alexandersson och Erik Edman fyllde inte på tillräckligt och Larsson och Ibrahimovic fick inte det understöd de hade behövt. Ibrahimovic bredsida rakt på Bobadilla i fritt läge strax före pausen hade mer likheter med en rejäl bakåtpassning från Teddy Lucic eller Olof Mellberg.

Det var också sista intrycket av honom - han kom aldrig ut till andra halvlek. Troligen på grund av en smärtande ljumske.

Nelson Valdez hade två farliga avslutningar innan Sverige kom in i matchen igen, men Larssons hårt skruvade frispark parerades av Bobadilla.

Oturen med undermåliga linjevinkare fortsatte. Allbäck var på rätt sida (pass Larsson) men flaggades av. Han fick en ny chans omgående, helt ren på Tobias Linderoths långboll. Några sekunder senare kunde Sverige haft ena benet och lite till i åttondelsfinalen. Men Allbäcks lobb över Bobadilla var för klen och Denis Caniza slog undan bollen vid mållinjen.

Med tio minuter kvar kom jättechans nr 2. Larsson nickade ned Alexanderssons inlägg, men med ryggen mot målet och ur balans fick Allbäck lam träff.

Annons

Åt andra hållet sattes Isaksson i arbete när paraguayanerna pangade på från distans.

Det bästa sparades till sist.

Inhopparen Elmanders långa svepande inlägg nickades av Allbäck, från ena stolpen mot den andra. Där kom Ljungberg.

Och jobbet var gjort.

Ä;ntligen. (TT:s utsände)

Henrik Skiöld

Klockan tickade med rasande fart mot 0-0 och elände. Då kom han som ett spjut, den lille - och använde huvudet. Fredrik Ljungberg nickade landslaget o
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons