Annons

Återförenade basketsystrar siktar uppåt

Sport • Publicerad 5 oktober 2007
Sebba Bunjaku (med bollen) är tillbaka i Trelleborg efter ett år med elitlaget Malbas. Hennes återförening med lillasyster Shkurte dröjer. Shkurte väntar på att operera korsbandet och lär spela matcher först nästa säsong. Bild: Claes Nyberg
Sebba Bunjaku (med bollen) är tillbaka i Trelleborg efter ett år med elitlaget Malbas. Hennes återförening med lillasyster Shkurte dröjer. Shkurte väntar på att operera korsbandet och lär spela matcher först nästa säsong. Bild: Claes NybergFoto: 

För några månader sedan fick Shkurte Bunjaku beskedet: antingen knäoperation eller så spelar du aldrig basket igen.

För Shkurte fanns inget antingen.

Annons

– Att inte spela basket igen var inget alternativ.

Shkurte Bunjaku ler gärna. Kanske lite extra nu när hon just genomfört sin första träning med damlaget sedan i mars.

Ett halvår är en lång tid, förfärligt lång. Särskilt när man är 17 år och en av de största skånska talangerna i åldersklassen.

– Definitivt topp fem. Innan hon skadades var hon etta, fastslår tränaren Thomas Nilsson.

Korsbandsoperationen är planerad till januari. Efter det räknar Shkurte Bunjaku med ytterligare sex månaders vila och totalt ett och ett halvt års frånvaro från basketen.

– Jag vred till knät riktigt ordentligt i en match i mars. Det gjorde bara så ont. På akuten sa de att det inte var något, att jag kunde gå hem. En månad senare visade det sig att det kunde vara något och ytterligare en månad senare visade magnetröntgen att korsbandet var helt av.

Ett halvår utan basket, hur har det varit?

– Tråkigt! Det är skit att inte kunna göra något. Jag har inte ens sprungit, bara gått och så har jag varit på gymmet med gamla gubbar och tanter.

Till lördagens premiärmatch borta mot Halmstad (Trelleborgsseger 66– 58) åkte hon med för att komma närmare matchpulsen igen.

– Det var skittråkigt att bara sitta där bredvid. Men det hade nog varit värre att sitta hemma. Det är ändå kul att vara med laget så mycket som möjligt, säger Shkurte Bunjaku.

Annons

Trelleborgs basketdamer spelar i division två. En frisk Shkurte Bunjaku håller högre nivå än så.

För ett och ett halvt år sedan var hon med i det Lobaslag som vann ungdoms-SM. Shkurte blev bästa poängplockare i finalen mot Borås och utsågs till matchens viktigaste spelare.

Men närmare två timmar enkel väg till träningen i Lomma blev för mycket och var huvudanledningen till att hon återvände till Trelleborg Basket.

Nu siktar hon både mot en comeback och en tillvaro högre upp i seriesystemet.

– Jag vill komma högre upp, i Skåne och i Sverige. Kanske kan vi gå upp i division ett med det här laget. Vi har goda chanser och det är extra kul att spela med min syster.

Sebba Bunjaku sitter några meter bort. För knappt två veckor sedan tränade hon med Malbas, samma Malbas som hon i fjol var med om att föra upp till högsta serien men som av ekonomiska skäl tackade nej till avancemang.

– Jag har gått från ett elitlag till ett utvecklingslag, säger Sebba.

Med sina 20 år är Sebba Bunjaku klart äldst i laget. Övriga är mellan 15 och 17 år.

– Jag har ju tränat de här tjejerna i fyra fem år. Nu spelar vi i samma lag.

Sebba svarade för hela 39 av Trelleborgs 66 poäng i premiären och hon medger att det finns problem med att hon blir lite väl dominant.

Annons

– Det är en stor risk. I Malbas fick jag mycket serverat, här handlar det mer om att ordna mycket på egen hand och mer ansvar. Men vi får lära oss att spela runt bollen mer. Vi har ett jättebra lag, unga spelare som kan formas. Det har märkts på träningarna att de har blivit mer aggressiva, säger Sebba Bunjaku.

Självklart är omställningen från toppen av ettan till tvåan stor. Men inte desto mindre trivsam.

– Det var tufft att lämna laget och att gå ner en division. Men det var många smågrejer som låg bakom beslutet och det var skönt att komma hem till Trelleborg igen.

Som en av de ledande i ett topplag i ettan hade hon givetvis ambitioner med sin basket. Stora ambitioner som spel i damligan.

– Nu känns det långt borta. Jag pluggar, är inne på tredje året på bioteknikprogrammet på Lunds tekniska högskola och det är tidskrävande. Det hade i och för sig funkat med ligaspel, det handlar om att planera rätt, men nu har jag mer tid till skolan och hemmet.

– Och basketen är faktiskt roligare nu. Det vore kul om vi kan vara med i toppen av division två och om Shkurte kan komma tillbaka. Så synd att hon skadades. Hon har en stor framtid.

I framtiden ligger också att Shkurte och Sebba får spela tillsammans igen.

– Vi har spelat ihop i alla år utom de två senaste. Vi tänker basket på samma sätt, behöver inte ens prata, säger Shkurte.

När du gör comeback i Trelleborg så kanske det blir i division ett?

– Ja om inte då så kanske säsongen efter. Vi har goda chanser att gå upp med det här laget.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons