Annons

Asp – underbetald succéspelare

Drygt 3 000 kronor i månaden. Det är Jonathan Asps succévår värd enligt TFF. Efter lördagens drömmål mot Gais vill lärlingen ha betydligt mer. ”Jag har visat att jag är värd mer”, säger 20-åringen.
Sport • Publicerad 24 maj 2010
Foto: 

Med ett distansskott i Henri Sillanpääs högra målvaktshörn satte han fart på TFF:s spel i lördagens match mot Gais. Vänsterbacken visade självförtroende, gick med upp i anfallen och vågade göra det oväntade. Något 1–0-målet var ett tydligt exempel på.

–  Jag bröt in i banan och såg att ingen gick på mig, jag tittade upp och tänkte nu drar jag på och försöker sätta den. Det gick ju hyfsat! säger Jonathan Asp som drog på sig en varning för att han slet av sig tröjan under målfirandet.

Annons

–  Det kändes befogat. Glädjekänslan där var att tröjan måste av, säger 20-åringen efter sitt andra allsvenska mål.

Målet i den 47:e minuten gav energi åt TFF som stått för en krampaktig första halvlek. Sex minuter efter 1–0-målet kom matchens andra drömträff. Från cirka 18 meters håll smekte Mattias Adelstam in en frispark i målvaktens vänstra hörn.

– En specialitet jag har tränat extra på. Många tror inte att man kan göra mål därifrån men jag ser det som en jättemålchans, säger Adelstam som även satte en frispark mot IFK Göteborg tidigare i vår.

2–0 stod sig matchen ut och Jonathan Asp hyllades för sin insats.

– Asp tar ett stort ansvar. Han har gjort det riktigt bra sen han kommit in, kanske skulle han ha haft någon match till i benen, säger Andreas Drugge.

– Jag har tagit chansen och utvecklats enormt. Jag har bra självförtroende och försöker pusha de andra också i och med att det har gått bra för mig, menar Jonathan Asp.

Belöningen för de allsvenska målen och ett fullt godkänt jobb på vänsterbackspositionen är en lön på mellan 3 000 och 5 000 kronor i månaden. Enligt uppgifter till TA-sporten är det dessa summor det handlar om för en lärling i TFF-truppen.

Något Asp är långt ifrån nöjd med.

– Det har gått förvånansvärt bra. Jag har kört på och fått chansen, jag har visat att jag är värd mer.

Värd ett A-lagskontrakt?

Annons

– Ja, det känns så efter denna våren.

Vad hade det inneburit för din del?

– Då hade lönen stigit en hel del, jag hade kunnat flytta hemifrån och skaffa en egen lägenhet.

Med ett utgående lärlingskontrakt är Jonathan Asp en attraktiv spelare på marknaden. Agenten Jimmy Jacobsen ser sig om efter intresserade klubbar men än så länge vill Asp inte blicka längre än till den allsvenska omstarten.

– Jag får avvakta och se vad TFF kommer med. Nu ska det bli skönt att bygga vidare på spelet vi har, säger han.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons