Annons

Ara kan förlora bronset

Ara Abrahamian klev ned från prispallen, kastade bronsmedaljen på mattan och lämnade prisceremonin i protest: "Det känns som om jag hade att göra med den italienska maffian". Nu kan IOK ta tillbaka svenskens medalj.
Sport • Publicerad 14 augusti 2008
Ara Abrahamian slängde medaljen under prisutdelningen. Bild: Scanpix
Ara Abrahamian slängde medaljen under prisutdelningen. Bild: ScanpixFoto: 

Den andra ronden i semifinalen i brottningen var slut när en svensk rondvinnande poäng blinkade upp på tavlan. Men medan Ara Abrahamian stod i sitt hörn och förberedde sig för den avgörande ronden mot italienaren Andrea Minguzzi så avgjordes plötsligt matchen.

Den schweiziske mattdomaren Jean-Marc Petoud och den kubanske mattpresidenten Guillermo Orestes Molina Gonzalez hade sett något som ingen annan sett. De dömde, utan att få medhåll av den kanadensiske tredjedomaren Lee Ronlad Mackay, att Abrahamian var skyldig till mattflykt.

Annons

Utan vederbörlig videogranskning gav domarteamet poäng till Minguzzi - och därmed också italienaren en plats i OS-finalen.

Svensklägret exploderade av ilska.

- Jag höll på att strypa den där mattdomaren. Jag sade till domarna att "ni är köpta hela gänget", sade Ara, som fick hållas tillbaka för att inte fysiskt angripa domarstaben.

Abrahamian hävdar också att Internationella brottningsförbundet (Fila) är korrumperat.

- Han som är ordförande i det italienska förbundet är vice ordförande i Fila och han är bästa kompis med Filas schweiziske ordförande Raphaël Martinetti. Och mattdomaren är en italienare som är från Schweiz.

- Nu finns ingen moral bland de som styr. Hela gänget är italienare så det känns som jag har med italienska maffian att göra, sade Abrahamian.

Ara Abrahamian, 33, hade drömt om att få ett OS-guld sedan han, också tvivelaktigt, förlorade finalen i Aten för fyra år sedan. Nu försvann den chansen genom ett domarbeslut.

- När de började torka blod i en kvart för att han skulle få vila förstod jag att det var något som inte stämde. Därför körde jag på i andra perioden och då började han nästan se svart framför ögonen. Jag hade kört över honom i den tredje ronden.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) protesterade hos både Fila och Internationella olympiska kommittén (IOK) och krävde att Abrahamian skulle få brottas i finalen, men utan resultat. En besviken Abrahamian vägrade först att brottas om bronset, men övertalades att ställa upp av SOK:s ordförande Stefan Lindeberg som personligen hämtade honom i OS-byn.

- Han sade att jag skulle visa att jag är världen bäste brottare, berättar Abrahamian.

Annons

Efter en ilfärd från OS-byn kom Abrahamian till brottningshallen bara minuter före matchstart. Ändå besegrade han fransmannen Melonin Noumonvi. Men redan i bilen in till arenan hade Abrahamian bestämt sig för att göra en sista protest. Han lämnade prisutdelningen, lade sin bronsmedalj på mattan och vägrade tacka guldmedaljören Minguzzi.

- Det var en markering mot Fila. Jag vill visa att jag borde ha varit i finalen.

Bronsmedaljen tog Abrahamians coach Ruben Gregorijan så småningom hand om, men Sverige kan ändå tappa bronset i medaljligan. IOK har synpunkter på Abrahamians uppträdande under medaljceremonin och ska ta ett beslut i frågan under fredagen. Förhör är att vänta med Abrahamian:

Men jag bryr mig inte om den där medaljen, jag var här för att vinna guld. Det här var min sista match.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har reagerat starkt på Ara Abrahamians protest under prisutdelningen.

- De kommer att besluta i morgon om Ara ska få behålla sin medalj, säger Glenn Östh, sportchef på SOK.

IOK har regler för hur man måste uppträda vid prisutdelningar, och Abrahamian anses ha brutit mot detta genom att ta emot medaljen, kasta den på mattan och kliva ned från prispallen.

Parallellt har SOK lämnat in en protest mot IOK om att domarna agerade felaktigt i semifinalen mot den vinnande italienaren. Den utredningen pågår fortfarande.

Vidare har IOK tvingat det internationella brottningsförbundet att hålla en presskonferens under fredagen för att förklara alla tvivelaktigheter som uppstått i samband med bedömningen av Abrahamians semifinal.

- Det känns som jag dömdes av italienska mafiosi. Jag höll på att strypa domaren, säger Abrahamian som fick hållas tillbaka efter semifinalen.

Annons

Abrahamian hävdar att hela internationella brottningsförbundet är korrumperat.

- Vice ordförande i internationella förbundet är också ordförande i det italienska brottningsförbundet. Det är därför det blev så här, säger svensken upprört.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons