Annons

Ara fråntas bronset

Svenske brottaren Ara Abrahamian diskvalificeras från OS. Strax före klockan 12, svensk tid, gick Fila och IOK ut med uppgifterna om att han blir av med sin tredjeplats i brottningens 84-kilosklass.
Sport • Publicerad 16 augusti 2008
Ara Abrahamian slänger ifrån sig sin medalj. BILD: SCANPIX
Ara Abrahamian slänger ifrån sig sin medalj. BILD: SCANPIXFoto: 

"Mr Ara Abrahamian har diskvalificerats från tävlingen i herrarnas grekisk-romerska stil, 84 kg", skriver Fila. Däremot kommer ingen annan brottare att tilldelas Abrahamians bronsmedalj.

Strax efter att Fila gick ut med uppgifterna bekräftades beslutet från IOK:s exekutiva kommitté, uppger TT. "IOK:s exekutiva kommitté har fattat ett beslut baserat på rekommendationerna från IOK:s disciplinära kommission i fallet med Mr Ara Abrahamian", skriver IOK.I kommissionen ingick Sergej Bubka, Thomas Bach (ordförande) och Dennis Oswald.IOK beslutade att Abrahamian helt utesluts från OS i Peking 2008 och får sin olympiska id- och ackrediteringsbricka annullerad och återkallad med omedelbar verkan. IOK har också tagit bort bronset ur medaljligan. Det betyder att ingen annan brottare får bronset i Aras ställe.Det var i torsdags som Ara Abrahamian förlorade sin match i semifinalen i 84-kilosklassen i OS-brottningen, efter ett tveksamt domslut. I stället för att brottas om guldet fick han därför gå bronsmatchen, som han vann. Men under prisutdelningsceremonin var Abrahamian så arg att han kastade sin medalj i golvet och gick därifrån.

Annons

Under dagen förekom medieuppgifter om att Abrahamian också stängs av på livstid. Fila yrkade på detta under tidigare möten med IOK:s disciplinära kommission.

- Det tror jag inte att det kan bli tal om. Det finns det så vitt jag vet inget stöd för i regelverket och det är heller inte något som det har talats om tidigare, sade Björn Folin, presschef i Sveriges olympiska kommitté.

Ara Abrahamian, 33 år, har tidigare förklarat att han har gått sin sista brottningsmatch, oavsett om han blir avstängd eller inte.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons