Annons

Äntligen guld för Norbergs curlinglag

Det tog fyra år men på torsdagskvällen var väntan över. Och det efter största möjliga dramatik. I skiljeomgång avgjorde Anette Norberg och ordnade ett historiskt OS-guld via seger 7–6 mot Schweiz.
Sport • Publicerad 24 februari 2006
Lag Norberg firar efter sista stenen. En sten som visade sig vara av guld. Pressens bild
Lag Norberg firar efter sista stenen. En sten som visade sig vara av guld. Pressens bildFoto: 

Till slut handlade det om enda curlingsten, den sista och avgörande. Och förutsättningarna var enklast möjliga. Lyckades Norberg få till den så skulle det bli svenskt curlingguld.

– Jag var faktiskt inte så nervös, det var inte så svårt läge, det svåra var ju att det var i OS-finalen och att hålla nerverna i kontroll.

Annons

Det gjorde hon också, genom att skicka ut båda de schweiziska stenarna och samtidigt med så lagom kraft att den egna stenen stannade kvar i boet så avgjorde hon finalen till svensk fördel.

Och det var då tårarna kom, för schweizisk del över att ännu en gång förlorat en final.

För svensk del av lycka och lättnad. – Det här är ju det man drömmer om, kanske inte att få avgöra så här framförallt utan över att få vinna. Det var blandade känslor direkt efteråt men framförallt glädje. Vi har ju jobbat så länge för det här, säger Norberg.

För egentligen skulle Anette Norberg, Eva Lund, Anna Svärd, Cathrine Lindahl och reserven Ulrika Bergman tagit den här medaljen redan för fyra år sedan. Det var då man fick stå åt sidan för Elisabet Gustafson, trots att man visat betydligt bättre resultat inför spelen i Salt Lake City.

I det läget kunde Norbergs lag lagt av men i stället satte man upp ett mål, fyra år bort i tiden.

Och på torsdagskvällen i Pinerolo, orten de tillbringat de senaste två veckorna i, blev den slutligen förverkligad efter mycket dramatik. För svenskorna hade inför sista omgången en 6–4-ledning men schweiziska skippern Mirjam Ott revanscherade sig för tidigare misstag, lyckades ta två poäng och föra matchen till skiljeomgång. Väl där hade Norberg fördel av att ha sista sten, det blev också avgörande.

– Det har varit fantastiskt roligt här, en enorm upplevelse och det största i karriären. Ett OS-guld ger ju eko på ett annat sätt än VM-guld, säger Norberg.

Tror du livet kommer att förändras?

– Ja, lite grann hoppas jag. Att sporten får ett uppsving hemma i Sverige.

Och ekonomiskt för er del?

Annons

– Ja, det tackar man ju inte nej till.

Klart är att det var Sveriges tredje curlingmedalj i OS-historien och det första guldet någonsin. Men framförallt, det gjorde Anette Norbergs medaljsamling hemma i Stockholm komplett.

Guldmedaljerna, de får de inte förrän på lördag vid medaljutdelningen i Turin.

Men det gjorde ingenting.

De hade väntat betydligt längre än så. (TT:s utsände)

Tobias Österberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons