Annons

Annika drömmer om ännu en final

IFK Trelleborgs sprinteress Annika Andersson gick till final på SM i somras. Det vill hon göra även på inne-SM i Malmö i morgon. Men konkurrensen är granithård och Annika är osäker på sin form.
Sport • Publicerad 10 februari 2005
IFK:s Annika Andersson stöter på tufft motstånd i inne-SM i Malmö i helgen. Eller vad sägs om OS-guldmedaljören Carolina Klüft? Bild: Claes Nyberg
IFK:s Annika Andersson stöter på tufft motstånd i inne-SM i Malmö i helgen. Eller vad sägs om OS-guldmedaljören Carolina Klüft? Bild: Claes NybergFoto: 

På SM i somras handlade det om 100 meter. I inne-SM i morgon är det 60 meter som gäller. Annika Andersson hoppas kunna upprepa bedriften från i somras och nå finalen i det kortaste loppet.

– Final är ett mål. Båda systrarna Kallur (Susanna och Jenny) och "Carro" (Carolina Klüft) är med så medalj kan bli svårt. Men går man till final kan allt hända, säger Annika.

Annons

Efter förra årets fina utesäsong, som gav JSM- och JNM-guld och en sjundeplats på stora SM, har Annika förberett sig inför kommande säsong med att bland annat tillbringa två veckor i Sydafrika. Tillsammans med världsstjärnor som Christian Olsson och Kajsa Bergqvist tränade hon på den enorma idrottsanläggningen i Stellenbosch utanför Kapstaden. Men det har varit svårare än väntat att acklimatisera sig till skånska förhållanden efter hemkomsten och hon är osäker på var hon står formmässigt.

En förkylning ställer dessutom till det och på inne-SM står hon därför över 200 meter och springer bara 60 meter.

– Jag är på bättringsvägen men vis av erfarenhet står jag över 200. Förra året fick jag en skada när jag sprang 200 meter efter en förkylning. Det berodde väl inte bara på det men det spelade nog in lite, säger hon.

Annika sitter uppkrupen i soffan hemma i huset på gården Tågarpsdal vid Västra Tommarp. Ute är det riktigt regnigt och ruggigt och det känns väldigt långt (är väldigt långt!) till Sydafrika.

Men i Atleticum är det varmt och skönt och förhoppningsvis kan Annika få ett besked som säger att hon är på rätt väg.

– Jag hoppas på det. Men så fort man varit sjuk är det svårt att veta. Jag är inte helt nöjd med året hittills, jag trodde att det skulle gå lite fortare men det har varit svårt att komma igång efter Sydafrika.

Förra säsongen blev hon stabil på tider runt, och strax under, tolv sekunder på 100 meter. I år siktar hon på att förbättra sig ytterligare. Gör hon det kan hon bli aktuell för U23-EM i Tyskland i sommar.

– Kvalgränsen är inte så jättesvår, 11,75, och jag hoppas få göra min fösta individuella start på ett mästerskap, säger hon. Redan två veckor efter helgens SM-tävlingar är det dock dags för ett nytt SM, inne-JSM i Göteborg. Där är målsättningen djärvare än i stora inne-SM.

– Det är en eller två till som sprungit fort men målet är guld.

Hon gjorde 7,68 i Atleticum (Löplabbet Games) för tre veckor sedan. Vad det blir förtid i morgon spelar ingen större roll, menar hon.

Annons

– När det är SM är tider inte lika viktiga, där är det placering som gäller. Men om jag gör pers men ändå inte går till final får jag ju vara nöjd.

Annika tränar under MAI-tränaren Jörgen Beckes ledning i Malmö men har inga planer på att lämna IFK Trelleborg. Nuvarande upplägg passar henne bra.

– Som det ser ut nu fungerar det här jättebra. Och min förre tränare (Greger Nyberg) har jag jättebra kontakt med, precis som jag hade med Anders (Åström, den avgående ordföranden).

Jonas Gustafsson

Annika Andersson

Född: 1985 i Trelleborg.

Längd: 163 cm.

Vikt: 60 kg.

Meriter: Tre JSM-medlajer (guld på 100 meter 2004, silver på 200 meter 2003, brons på 200 meter 2004), sjua på stora SM, 2004, deltagande (stafett) vid JEM och JVM.

Personbästa: 11,95 (100), 24,58 (200), 7,62 (60).

Annons

Bor: Tågarpsdal utanför Trelleborg.

Arbetar: Produktionsledare på Burger King.

Familj: Mamma Karin, pappa Lars, lillebror Erik, 17, pojkvännen Stoffe och hunden Buffie.

Aktuell: Springer 60 meter på inne-SM på Atleticum i Malmö i morgon.

Friidrott Trelleborg
Friidrott Trel le borg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons