Andreas Nilsson åter i landslaget

Trelleborgsfostrade Andreas Nilsson, 20, är tillbaka i landslaget. Mittsexan valdes borta i sista stund inför VM, men är nu med i EM-kvaltruppen.
Sport • Publicerad 24 februari 2011

Kim Andersson och Oscar Carlén saknas.

Dessutom är det frågetecken för Jonas Källman.

Handbollslandslaget har skadekris inför EM-kvalmatcherna mot Slovakien.

På torsdagen presenterade förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson truppen till matcherna i Bratislava den 9 mars och Stockholm fyra dagar senare.

Trelleborgshandbollen bidrar med den talangfulle linjespelare Andreas Nilsson, 20, numera i IFK Skövde. Han valdes borta i sista stund inför VM, men är nu med.

Sedan tidigare stod det klart att storstjärnorna Kim Andersson (tumfraktur) och Oscar Carlén (korsbandsskadad) inte kan vara med. Saknas gör också linjespelaren Mattias Gustafsson, som fått ledigt för att umgås med sina nyfödda tvillingar.

Ciudad Reals Jonas Källman, som gjorde illa ljumsken i VM-bronsmatchen mot Spanien, är dock uttagen.

– Jag pratade med honom tidigare i veckan och han skulle träna för första gången med laget i tisdags. Han måste nog spela minst en match med klubblaget om han ska kunna vara med. Det skulle vara ett stort avbräck om han inte kan spela. Han visade i VM hur bra han är, säger Ola Lindgren.

På högernio får Johan Jacobsson och Kristian Svensson den tuffa uppgiften att täcka upp för Andersson och Carlén.

– Vi kommer inte att ha samma kraft på den positionen, men samtidigt innebär skadorna att två andra spelare får kliva fram, konstaterar Lindgren.

På högersex petas rutinerade Jan Lennartsson till förmån för Mattias Zachrisson.

Samlingen sker i Bratislava den 7 mars och det blir första gången landslaget ses efter den succéartade fjärdeplatsen i hemma-VM i januari.

– VM gav oss en kick och jag tror att motståndarna kommer att ha större respekt för oss. Men vi kommer inte att få något gratis, säger Ola Lindgren.

Sverige och Slovakien står på full poäng inför gruppfinalen. Om något av lagen vinner båda matcherna är platsen till EM i Serbien nästa år säkrad.

Sverige avslutar kvalet i juni med bortamatcher mot Montenegro och Israel.

Martin Falkenby
TA/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.