Annons

Andreas Drugge höll Henke-klass

Vad är det med TFF och 27 september?
Blackburn 1994.
Helsingborg 2009.
Sport • Publicerad 28 september 2009
Foto: 
Foto: 

Jag var inte på plats för att se bragdmatchen för 15 år sedan, men jag var på plats i går och fick se en annan slags bragd i en annan tid. 0–2 efter första halvlek blev till 4–2 och jag har aldrig sett TFF spela så bra fotboll som laget gjorde under Skånederbyts sista 45 minuter.

Helsingborgs IF blev utspelat på Vångavallen och då ska ni veta att HIF är något av en mardrömsmotståndare för TFF på senare år. Jens Sloth har till exempel aldrig tidigare varit med om att vinna ett derby mot rödblått.

Annons

Men Kristian Haynes hade en bra känsla inför matchen, sa till Andreas Drugge att det nog skulle bli 4–2 och Drugge är ju en magiker av mått och trollade fram bollen till fyra mål och ett lir som definitivt tog död på Vångavallen som en arena där hemmalaget tjongar och endast kan kriga till sig poäng.

Trelleborgs FF lirar fotboll som aldrig förr. Jag var på plats när myten slutligen dog och en magiker som Andreas Drugge fick sitt stora genombrott.

Kristian Haynes pratade om en trollkarl. Joakim Sjöhage, som vunnit SM-guld ihop med Anders Svensson, sa att Drugge är den bästa spelaren han någonsin spelat med. Tom Prahl sträckte sig så långt att han kallade Andreas Drugge för smart.

Jag nöjer mig med att konstatera att Andreas Drugge höll Henke-klass.

Men det räcker inte med en magisk spelare på planen. Det krävs grovjobbare och spelare som tar löpningar.

Som när Kristian Haynes fångade upp Henke Larssons passning, hittade Drugge och sprintade sedan in i straffområdet. Haynes drog på sig bevakning, Sjöhage fick yta och Drugges pass var perfekt. 3–2 och matchen hade vänt även sett till målprotokollet.

Andreas Wihlborg var även han löpvillig, Joakim Nilsson höll distansen ut för tredje matchen i rad, Thommie Persson växte till en bollvinnare på mitten och ytterbackarna Melander och Fakhro stängde till på sina kanter och blev till offensiva hot i rätt lägen.

Annat var det före pauskaffet. Helsingborg pressade TFF-backarna till enkla misstag. Försvaret håller hygglig allsvensk klass, är resolut och nickstarkt men har sin begränsning när det gäller spelskickligheten. I pressade lägen blir det lätt panik och särskilt när mittfältarna vägrar hjälpa till och göra sig spelbara.

Misstag av Jens Sloth och Thommie Persson gav 0–1. Misstag av Peter Abelsson gav 0–2. Inte orättvist, för Helsingborg vann kampen på planen under första halvlek, men Helsingborg hade också maximal utdelning.

Sedan vände derbykampen. En makalös vändning. Galen. Fantastisk. Magisk.

Annons

Om Andreas Drugge svarade för trollerinummer kan man undra om Joakim Sjöhage fått i sig en trolldryck. Stjärnförvärvet var på väg att bli tidernas TFF-flopp, men hittade rätt två gånger om i B-laget i måndags, gjorde mål mot Örgryte i torsdags, kämpade fram bollen till Wihlborgs 1–2 mot HIF, för att sedan själv två gånger stöta in bollen förbi en chanslös Daniel Andersson på ett sätt som kännetecknar en målskytt.

Och bakom varje sannsaga står en förundrad tränare. I det här fallet Tom Prahl:

– Om polletten trillat ner eller om formen plötsligt infunnit sig vet jag inte. För tre veckor sedan tog han sig inte förbi reservlagsspelarna på träning. Han såg helt iskall ut.

Med en Joakim Sjöhage i form ser Prahl nu en reell möjlighet att bli bäst i Skåne. Med en Andreas Drugge som hittar ytor och passningar som ingen annan är det faktiskt fullt möjligt. Då kan vi börja drömma om nya Europamatcher på Vångavallen igen.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons