Andreas Anderssons långa väg tillbaka: I år eller aldrig

Långsamt, mycket långsamt, tar Andreas Andersson steg för steg tillbaka till elitfotbollen. "Jag tar en dag i taget", säger han till TA-sporten och i det här fallet är det ingen klyscha.
Sport • Publicerad 13 april 2005
Andreas Andersson har varit ifrån fotbollsmatcher i drygt ett och ett halvt år. Långsamt har han byggt upp kroppen och närmare en comeback än vad han är nu har han aldrig varit sedan knäskadan. Men än är det långt kvar.ARKIVBILD: PRESSENS BILD
Andreas Andersson har varit ifrån fotbollsmatcher i drygt ett och ett halvt år. Långsamt har han byggt upp kroppen och närmare en comeback än vad han är nu har han aldrig varit sedan knäskadan. Men än är det långt kvar.ARKIVBILD: PRESSENS BILDFoto: 

Matchen mellan AIK och IFK Göteborg var bara några minuter gammal. Andreas Andersson fick hjälp av Råsundas gröna matta av sin forna lagkamrat Magnus Erlingmark. Korsbandet i höger knä var av. Det var den 17 juli 2003, dagen då Andreas Andersson senast spelade match.

En och en halv säsong senare är 31-åringen ännu inte återställd. Han har minnen från San Siro och St. James's Park. Han drömmer om spel på Falkenbergs IP och Arosvallen.

– Jag skyndar långsamt. Musklerna blir starkare och jag kan göra mer och mer. Om jag kommer tillbaka vet jag inte, jag tar en dag i taget.

Det går framåt, sakta framåt. Andreas har varit med i tvåmålsspel på träningar den senaste veckan, han har känningar i knät men det har inte svullnat upp så som det gjort tidigare.

– Jag känner efter hela tiden. Det är lite av ett lotteri varje gång man går upp på morgonen.

Ändå finns det en strimma av hopp, ett hopp om en comeback.

– Jag ligger väldigt lågt, men det känns som det är i år någonting ska hända – i år eller aldrig.

Är du nöjd med din karriär?

– Delvis nöjd. Att ha gått miste om mina bästa år i karriären känns surt. Jag missade en halv säsong efter knäskadan jag fick under min första säsong med AIK. Och så skadan 2003 när jag var med i landslaget. En spelare drabbas mer eller mindre av skador och jag tycker att jag har drabbats ganska hårt.

– Jag har fått vara med om en hel del kul, men det är tråkigt med skadorna. Det är nu jag borde ha stått på toppen.

Vad är höjdpunkten?

– Jag vann SM-guld med Göteborg (1996) och det är stort. Samma år vann jag skytteligan och det är de enda sakerna jag vunnit. VM-slutspelet 2002 är också en höjdpunkt.

Hur viktig är fotbollen i ditt liv?

– Den har en stor del, det är det jag hållit på med. Det är det jag kan. Det är därför jag kör på med rehabiliteringen och det känns fortfarande givande med fotboll.

Efter proffssejouren i Milan och Newcastle återvände Andreas Andersson hem till Sverige. Varför det just blev AIK förklarar han med att det var den klubb som hörde av sig. Andra säger att det var pengarna som avgjorde. Oavsett vilket är det historia nu.

Hur ser du på framtiden?

– Jag gör framsteg men nu kan jag inte se så långt framåt. Jag sätter inte upp några mål längre.

Martin Falkenby

Andreas Anderssona

Ålder: 31

Position:Anfallare

Klubb:AIK

Tidigare klubbar:Hova IF, Degerfors, IFK Göteborg, Milan och New-castle

Vilka lag går upp?

Bara vi går upp så spelar det ingen roll. Örebro ser vassa ut.

Vilka lag åker ur?

– Falkenberg, Västerås och Ljungskile. Jag hoppas verkligen Degerfors stannar.

Vad tror du om AIK:s möjligheter att gå upp?

– Det är mycket som spelar in. Det gäller att hålla truppen intakt, att slippa skador. Man ska ha flyt, det är en lång serie, men jag tror vi klarar det.

AIKa

In: Kjell Jönsson, (mv), Markus Karlsson, (b), och Jonas Forsberg, (b), samtliga Café Opera, Kristoffer Arvhage, Ålborg, Joen Averstad, (b), Väsby IK, Nicklas Carlsson, (b), AGF, Århus, Danmark, Dennis Östlundh, (mf) GIF Sundsvall, Gabriel Petrovic, (mf), Väsby IK, Robert Åhman-Persson, (mf), egen produkt, Fredrik Ingels (mf), egen produkt, Kristian Haynes, (f), Trelleborgs FF.

Ut:Håkan Svensson (mv), Paralimni United FC, Jimmy Tamandi, (b), Salernitana, Benjamin Kebebe, (b), Tromsö IL, Per Nilsson, (b), Odd Grenland, Fredrik Björck, (b), Helsingborgs IF, Krister Nordin, (mf), slutar, Pa-Modou Kah, (mf), Roda, Stefan Ishizaki, (mf), Vålerengen, Martin Åslund (mf/f), Salernitana, Nikola Mrdja, (f) Central Coast Mariner, Australien, Patrik Grönwall, (f), Västerås SK.

FOTBOLL STOCKHOLM
FOTBOLL STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.