Annons

Alla medaljer knäcker förbundets bonusbudget

De svenska längdåkarnas framgångar i OS-spåren har fått oanade effekter. Skidförbundets bonusbudget har nått taket. Så värdet på svenskarnas medaljer minskar i takt med framgångarna.
Sport • Publicerad 23 februari 2006

– Det bryr jag mig inte om. Man vet hur det är med förbundets pengar, det ska räcka till mycket, säger dubble OS-guldmedaljören Björn Lind.

Skidförbundets bonusar för OS-medaljer ger 125000 kronor för guld, 100000 för silver och 75000 för brons.

Annons

Eller skulle ha gett. Längdåkarnas oväntade framgångar har inneburit att den halvmiljon som lagts undan till medaljbonusar egentligen är överskriden. De tre gulden och de två bronsen är tillsammans värda 525000 kronor.

Men budgetramen måste hållas. Därmed devalveras bonusvärdet på varje medalj. Linds kvartsmiljon – före skatter – krymper.

– Vi kan inte gå över den summan. Vi måste ha ett visst grepp över budgeten också, säger Skidförbundets nordiske chef Anders Bergström.

Bonusbudgeten har legat på en halv miljon kronor under några år. Om framgångarna i OS får effekt på bonusbudgetens storlek i framtiden vill Bergström låta vara osagt.

– Vi har väl inte ägnat det så mycket energi. Det är möjligt att vi får lägga upp det på något annat sätt.

En del aktiva har också bonusklausuler inskrivna i sina sponsoravtal. Sveriges olympiska kommitté (SOK) delar inte ut bonusar. SOK satsar omkring 70 miljoner kronor per år på de 110-120 aktiva som ingår i deras satsningar. Björn Lind har några egna sponsorer, men inga som ger bonus.

– Efter OS-gulden har jag väl ett bättre läge när jag ska skriva nya avtal, säger han.

Onsdagens sprintmedaljörer Björn Lind och Thobias Fredriksson firade tillsammans med Anja Pärson uppe i Sestriere på kvällen.

– Klart att det blev sent. I dag hoppade jag över skidåkningen, men in morgon blir det träning igen, sade Lind.

Den nye sprintkungen har snart världscuptävlingar att tänka på igen, närmast i Borlänge den 7 mars.

Annons

– Jag vill ju försvara min ledning i sprintcupen. Den är hemskt viktig, säger han.

– Annars ska jag bara njuta av gulden. Jag ska titta på en del idrott också. Hockeyn ska jag se och tremilen och femmilen förstås. (TT:s utsände)

Peter Wikström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons