Alla fruktar banan – och Tiger Woods
HC Fownes byggde Oakmont-banan utanför Pittsburgh med mottot "ett dåligt slag ska vara ett förlorat slag".
Han lyckades.
Årets US open-bana är nästan omänskligt svår.
Ett par3, hål8, mäter 263 meter – ett avstånd de flesta av världens alla golfare inte når med drivern.
– Jag slog en träfyra där under inspelningsvarvet. Det hålet är par tre och en halv, säger Phil Mickelson.
Kring fairways och greener finns totalt 210 bunkrar, bland dem Oakmonts speciella kyrkbänksbunkrar. Det är jättelika bunkerområden med rader av gräsruff i dem, vilket liknar bänkrader i en kyrka. Hamnar man där är det bara att be en bön.
– Om du hamnar i en av dem kan du inte nå green. Det är värre än att hamna i ruffen, säger USA-tourens regelchef Mike Davis.
Ändå är det varken banans längd eller de mäktiga kyrkbänksbunkrarna som spelarna fruktar mest.
– På den här banan måste man hela tiden slå bollen prefekt, gör du inte det så blir du straffad. Det gäller verkligen att spela bra från tee till green – för det är sedan som det roliga börjar, konstaterar Tiger Woods med ett snett leende. För Oakmonts 18 greener anses vara de 18 mest svårputtade i världen:
– Det är utan tvekan de svåraste greenerna jag någonsin har puttat på, säger världsettan Woods.
– De flesta greenerna lutar så mycket att allt bara rinner ifrån dig. Allt beror på hur de kommer att placera flaggorna, om de ger oss spelare en chans eller om de kommer att göra det helt omöjligt. Vi får se.
Ernie Els vann senaste gången US open spelades på Oakmont och håller med om att puttningen blir avgörande:
– Det är de tuffaste greenerna som vi någonsin har spelat på. Jag sänkte massvis med puttar när jag vann här 1994. Det var mitts livs bästa vecka med puttern, jag sänkte nästan allt inom fyra meter, minns Els.
Världstvåan Phil Mickelson brottas med en handledsskada och drömmer mardrömmar om hålen sju, åtta, nio och tio.
– Jag tycker att banans svåraste parti är mellan hål sju och tio. Det avsnittet är det svåraste partiet i all golf, säger Phil Mickelson.
Woods tycker svårigheterna startar direkt på första hålet.
– Det är smalt och träffar du en av bunkrarna når du troligen inte fram till green. Och med andra slaget, även om du slår det bra, så är det bara 50 procents chans att bollen stannar kvar på green. Det måste vara ett av de svåraste öppningshål som jag någonsin har sett, menar Woods. Woods är ändå de flestas favorit, just för att banan är så svår:
– Jo, jag har haft lycka på svåra banor tidigare, säger Woods med ett leende.
Den regerande US open-mästaren Geoff Ogilvy uttryckte det bäst:
– Tiger slår så långt att han bara behöver slå drivern två eller tre gånger per rond. Och då är han så överlägsen att det nästan är löjligt. Särskilt på svåra banor som den här, eftersom han har ett så fantastiskt närspel och är en så bra puttare.
Natten mot måndagen vet vi hur det gick. Om det var Woods, banan eller någon annan som vann. (TT-AFP-Reuters)