Annons

Alf talar ut efter avhoppet

Alf Westerberg valde för knappt två veckor sedan att kasta in handduken som TFF-tränare. Nu berättar han i Allehanda om bakgrunden och framtiden.
Sport • Publicerad 9 juli 2002
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 

ARKIVBILD: TOMAS NYBERG - Det var ett beslut som växte fram efter hand och sedan kommer man till en brytpunkt, förklarar han, men tillägger att det också fanns andra skäl till att han till sist bestämde sig för att hoppa av. - Jag fick veta att man, inte minst från klubbens sponsorer, var missnöjda med de dåliga resultat vi åstadkommit. Och huvudansvaret var ju mitt. Samtidigt berättar Alf att det var nära att han inte hade, som han själv uttrycker det, "gått över tröskeln". - Hade vi haft medgång och gjort något mål i de tre 0-0-matcherna vi noterade på rad mot Ängelholm, IFK Malmö och Åtvidaberg, hade det kanske blivit annorlunda. Det kändes som att vi var på väg att få stabilitet i vårt spel, som att vi fotbollsmässigt var på väg åt rätt håll. Efter avhoppet valde Alf att gå under jorden, han ville helt enkelt vara ifred. - Den akuta situationen var jobbig. Speciellt smärtsamt var det när jag skulle berätta för spelarna och mina närmaste medarbetare om mitt beslut. Trots att vi haft det motigt en längre tid hade vi en bra kommunikation, stämning och moral. Den blekingska skärgården blev det omedelbara andningshålet. - Jag har några kompisar som har ett torp på Sturkö, dit tog jag med mig min son Max några dagar. Det var skönt att komma ifrån all uppståndelsen i media. En annan anledning till att Alf valde att dra sig undan uppmärksamheten, är en erfarenhet tio år tillbaka i tiden. - Det var när jag tränade Kalmar FF och föreningen meddelade att man efter säsongen skulle satsa på Kalle Björklund som tränare istället för mig. Då talade jag ut i media direkt och det blev en jäkla cirkus. Efter Blekinge reste Alf till Halmstad för att hjälpa till med en steg 4-utbildning för fotbollstränare. En vistelse som blev längre än det var tänkt från början. - På grund av ett sjukdomsfall fick jag hoppa in som instruktör, berättar han. Något som det kan bli mer av i framtiden? - Jag kommer att jobba med det en del i höst, men det där är ingen heltidssyssla. Men vi får se, att vara riksinstruktör är intressant. Kan du tänka dig att fortsätta som fotbollstränare framöver? - Ja, jag både hoppas och tror att jag kommer att jobba med fotbollen. Någon klubb som har ringt? - Nej. Var du på Vångavallen i söndags? - Nej, jag vill lugna mig och få lite distans, och bästa sättet då är att låta bli att gå dit. Men det känns fortfarande fysiskt i kroppen när det börjar dra ihop sig till match. Tror du TFF kommer att klara sig kvar i superettan? - Jag tycker fortfarande att laget har kapacitet att ligga högre i serien. I övrigt inga kommentarer. Närmaste tiden? - Jag är formellt anställd hos TFF ytterligare två månader, men har massor av semesterdagar att plocka ut, så det här blir min längsta sommarsemester på 16 år. Hur mår du i dag? - Bra. Men det är tråkigt att se att det fortsätter att gå illa för TFF. Jag unnar killarna framgångar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons