GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alexander Hansens dom: 16 månader

I går kom domen. IFK Ystads Alexander Hansen stängs av 16 månader för dopning. "Jag är väldigt chockad. Det är ett bakslag", säger han.
Sport • Publicerad 8 december 2006
IFK Ystads kantstjärna Alexander Hansen stängs av från spel i 16 månader för att ha testats positivt för kokain i samband med Sydöstran cup. IFK-aren tänker överklaga domen. ARKIVBILD: BASS NILSSON
IFK Ystads kantstjärna Alexander Hansen stängs av från spel i 16 månader för att ha testats positivt för kokain i samband med Sydöstran cup. IFK-aren tänker överklaga domen. ARKIVBILD: BASS NILSSON
Foto: 

Alexander Hansen (bilden) visste ingenting om beslutet förrän Allehanda ringde upp honom för att få en kommentar. Och han tog emot domen med stor besvikelse.

– Helt klart ska jag överklaga. Handbollsförbundet har inte ens kontaktat mig under denna tiden. Jag har rätt till att få uttala mig muntligt till dem, säger Hansen.

Det var efter Sydöstran Cup i augusti i år som Alexanders dopningstest visade spår av kokain. Om denna träningsturnering hade betraktats som vanlig träning hade IFK-aren blivit helt frikänd, men Svenska handbollsförbundets rättskommitté kom fram till att Sydöstran cup är att betrakta som en tävling. – Det är av flera anledningar. Dels är Sydöstran Cup organiserad, den är entrébelagd och mediebevakad. En tung faktor är också att man utbetalar prispengar. Dessutom har vi lyssnat till vad dopningskommissionen tycker, säger rättskommitténs Ralf Lundberg om motiveringen.

En fällande dom i dopningssammanhang innebär normalt sett två års avstängning. Men Handbollsförbundet valde att reducera straffet med åtta månader.

– Vi stöder oss på tolkningen att det som gjorts i detta fallet inte varit i prestationshöjande syfte. Men vi ser ändå allvarligt på händelsen i sig, förklarar Ralf Lundberg. Avstängningen börjar gälla från och med i dag, fredag. Både Alexander Hansen och Riksidrottsförbundets dopningskommission har möjlighet att överklaga domen till Riksidrottsnämnden (RIN). En sådan överklagan måste göras innan den 28 december.

– Det är inte så mycket att säga om. Beslutet är taget och det är det som gäller och Alexander har möjlighet att överklaga, säger IFK Ystads ordförande Hans Hulthén, som ännu inte tagit ställning till om klubben ska hjälpa Alexander med en sådan överklagan.

– Detta är väldigt färskt ännu så det är svårt att svara på. Men dopningskommissionen och rättskommittén har kommit fram till att Sydöstran Cup anses vara en tävling och det kan man ha synpunkter på, säger Hulthén. Alexander Hansen själv tvekar inte en sekund när en eventuell överklagan kommer på tal.

– Jag ska garanterat överklaga. Ur många aspekter. Tyvärr är reglerna så konstiga att det är godkänt att ha kokain i blodet på träning. Och att sedan en träningsturnering betraktas som tävling för att de tar entré och har mediebevakning är också konstigt. Reglerna måste vara glasklara, säger han. Alexander förklarar att han är evigt tacksam över det stöd han fått från både väntat och oväntat håll de senaste dagarna.

Och han säger att han trots domen vill spela handboll igen.

– Jag kommer försöka ta mig tillbaka om nu klubben vill ha mig kvar.

Under avstängningstiden tänker Alexander följa IFK Ystads framfart i elitserien, även om han vill vänta en tid innan han visar sig i Österporthallen igen.

– Och jag vill be alla fans om ursäkt, säger Alexander Hansen.

Ulf Gummesson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer