Annons

Alex får en kick av den perfekta sparken

Avslappning, koncentration, ett par steg framåt och låta benet explodera. TA-sporten har snackat rugbysparkar med Alex Andersson inför Pingvins hemmapremiär mot Lugi. ”Mycket handlar om känsla”, förklarar han.
Sport • Publicerad 15 maj 2009
Alex Andersson är på väg att sparka sig uppåt i den rugbykarriär som började för fyra år sedan. Under påskhelgen landslagsdebuterade han i det svenska U18-landslaget. På lördag är det hemmapremiär i allsvenskan. Foto: Tomas Nyberg
Alex Andersson är på väg att sparka sig uppåt i den rugbykarriär som började för fyra år sedan. Under påskhelgen landslagsdebuterade han i det svenska U18-landslaget. På lördag är det hemmapremiär i allsvenskan. Foto: Tomas NybergFoto: 
Foto: 

18 år ung gör han sin andra säsong i A-laget. I fjor handlade det till en början om avbytarbänken. I år är rollen avsevärt mer framträdande.

Uthalven Alex Andersson sparkade in tre straffar och bidrog med samtliga nio poäng i premiärförlusten borta mot Göteborg för tre veckor sedan.

Annons

– Kickarna var mitt framför mål, så det var inte så svårt. Tyvärr gör vi några få misstag som gör att vi förlorar, säger Alex.

Sparkkänslan måste underhållas. Därför tränar Alex sparkar på egen hand på Pilevallen.

Med van hand placerar han bollen på konen. Han backar och stannar några meter snett bakom bollen. Händerna är stilla utmed höfterna. Han tar ett djupt andetag, tittar på målet, tittar på bollen. Därefter löper han an.

– När du träffar bollen ska du explodera med benet, men om du tar i för mycket går det inte att sikta. Det känns och hörs om du träffar rätt.

Alex Andersson påpekar att det gäller att hitta sin egen väg till den perfekta sparken.

– Alla gör ju olika. Det gäller att hitta sin egen trigger. Vissa tar fyra steg bak, andra två steg bak. Johnny Wilkinson står ju på sitt speciella sätt, men det går inte att ta efter någon annan. Man måste hitta sin grej.

Vad är din grej?

– Hemligt… Jag brukar ta olika långa steg och så.

Alex Andersson kommer från en rugbyfamilj. Brorsan Sebastian spelar också i A-laget och lillasyster Michelle spelar i damlaget.

– Skönt att ha Sebbe i laget. Vi tänker näst intill exakt lika. Ser jag en lucka ser han också luckan och då vet jag att han kommer där, förklarar han.

Annons

Storebror Sebastian spår att lillebror Alex kommer att gå långt på rugbyplanen. Pingvins lagkapten Andreas Persson har tidigare flaggat för 18-åringens genombrott i år.

För att utvecklas vill Alex spela utomlands inom några år. Kanske England, kanske Frankrike, kanske Australien.

– Min landslagscoach sa att jag vore dum om jag inte åkte, säger han.

Innan dess ska han sparka in många poäng till åt Pingvin. Alex tror benhårt på sitt lag.

– Jag tror vi har stor chans att ta hem alltihopa i år. Vi har ett ungt lag och ett nytt sätt att spela. Kedjan är snabbare men har ändå lite tyngd, säger han

Med de ambitionerna är hemmapremiären mot Lugi en match som bör vinnas.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons