Annons

Åklagaren vill flytta ner Juventus två divisioner

Sport • Publicerad 4 juli 2006

Åklagaren i den italienska fotbollsskandalen vill ha hårda straff för de inblandade klubbarna.

Juventus bör bli av med sina senaste två ligatitlar och flyttas ned minst två divisioner.

Annons

Även Milan, Lazio och Fiorentina kommer att bli nedflyttade om åklagarens krav går igenom.

Skandalen med uppgjorda matcher har vuxit lavinartat sedan de första detaljerna uppdagades i början av maj. Inte minst har den på senare tid kastat en mörk skugga över det italienska landslaget, där bland andra fem Juventusspelare som bäst försökt koncentrera sig på VM.

Än värre riskerar chockvågorna att skölja över landet när fotbollsförbundets pågående tribunal avlägger sin dom den 10 juli. Zlatan Ibrahimovics Juventus, som vunnit ligan två år i rad, riskerar att bli av med titlarna och flyttas ned minst två divisioner.

För de övriga lagen kan det gå något bättre, åklagaren vill flytta ned dem från Serie A till Serie B, men yrkar dessutom på att Lazio och Fiorentina ska få 15 minuspoäng var, Juventus sex och Milan tre vid starten av nästa säsong.

I rättegången, som på tisdagen gick in på sin tredje dag, är utöver de fyra storklubbarna ett tjugotal klubbfunktionärer, domare och linjemän samt anställda vid fotbollsförbundet misstänkta. Alla inblandade har nekat till att ha gjort något fel. Åklagaren kräver att flera av de misstänkta personerna ska straffas för sin inblandning. Skandalens huvudpersoner, Juventus förre klubbdirektör Luciano Moggi och tidigare vd:n Antonio Giraudo, bör enligt åklagaren exempelvis få böta och stängas av från all idrottslig verksamhet under fem år.

Dessutom har de inblandade fler straff att frukta än rent sportsliga, eftersom en juridisk granskning av hela skandalen fortfarande pågår på flera åklagarmyndigheter runt om i landet.

Domen faller på måndag, dagen efter VM-finalen. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons