Annons

Adam byter bassäng mot öppet vatten

I dag avgörs SM i öppet vatten i Västerdalälven i Vansbro. Med i startfältet finns 19-årige Trelleborgssimmaren Adam Olsson. Han ska tävla i öppet vatten för första gången i sitt liv.
Sport • Publicerad 6 juli 2007
Trelleborgssimmaren Adam Olsson ska i dag simma 5 kilometer i Västerdalävens vatten. "Kul omväxling från att simma i bassäng", tycker 19-åringen inför sin första start i långlopps-SM. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Trelleborgssimmaren Adam Olsson ska i dag simma 5 kilometer i Västerdalävens vatten. "Kul omväxling från att simma i bassäng", tycker 19-åringen inför sin första start i långlopps-SM. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Det är en nästan anmärkningsvärt avspänd Adam Olsson som förbereder sig inför det 5 km långa loppet i Västerdalälven. Trots att han aldrig tidigare har tävlingssimmat i öppna vatten, verkar han ta den nya utmaningen med ro.

– Jag har kört på ungefär som vanligt med träningen, säger han. TSS-simmaren Adam tävlar vanligtvis på de långa distanserna. Favoritdistansen är 1500 meter. I Vansbro blir distansen mer än tre gånger längre än vad han är van vid. Men det har Adam ingenting emot.

Annons

– Jag gillar långa distanser. Det är mer match, mer kamp. Man hinner se sina motståndare på ett sätt som man inte gör på till exempel 100 meter. Dessutom gillar jag inte sprint. Jag har aldrig varit snabb på korta sträckor, berättar Adam.

Som simmare har Adam blivit svensk ungdomsmästare ett flertal gånger. Han har även varit svensk juniormästare, och tagit medalj i senior-SM. Framgångar som har uppnåtts i bassäng, ofta inomhus. Nu ska han simma utomhus, i strömt vatten.

– Det kan bli lite svårt med navigeringen, tror Adam.

– Jag är ju van vid att det finns linor i vattnet som visar var jag ska simma. Nu gäller det att jag håller rak kurs, annars förlorar jag tid.

I Vansbro kommer Adam att simma med våtdräkt. Även det är en nyhet för honom. Men dräkten har sina fördelar.

– Man kommer högre upp i vattnet, vilket gör att man får mer fart, berättar Adam.

Men den största förtjänsten med dräkten är en annan.

– Man slipper frysa! Det ska vara minst 20 grader i vattnet för att jag ska köra utan dräkt, slår Adam fast. Simningen i öppet vatten är inte den enda nya utmaningen som ligger framför Adam. I slutet av augusti ska han nämligen lämna Trelleborg, staden där han har bott i hela sitt liv, och flytta till Göteborg. Där ska han byta element, från vatten till luft, och utbilda sig till pilot.

Hur det blir med simningen under studietiden i Göteborg är Adam osäker på.

– Det blir ju mindre tid att träna på. Jag ska försöka hålla den nivå jag har nu, men jag kommer ju knappast att utvecklas. Det är dock inte uteslutet att det blir mer simning i öppet vatten på västkusten. I Göteborg finns det flera triathlonklubbar och Adam kan tänka sig att träna för någon av dem.

Annons

Han utesluter inte heller att det blir fler tävlingar i öppet vatten efter dagens SM.

– Om det går bra i morgon (läs: i dag) kanske det blir fler tävlingar. Man har ju simmat i bassäng hela livet, så att simma i hav och älv hade kanske varit kul som omväxling, säger Adam.

Christian Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons