Annons

80-årige Nils-Bertil gör debut som författare

Sport • Publicerad 25 januari 2007
"Smygepågen" Nils-Bertil Nevrup visar här upp sin självbiografi "Jag hoppade över en klass". Nils-Bertil debuterar därmed som författare – som 80-åring. @08 Bildbyline:Bild:Tomas Nyberg
"Smygepågen" Nils-Bertil Nevrup visar här upp sin självbiografi "Jag hoppade över en klass". Nils-Bertil debuterar därmed som författare – som 80-åring. @08 Bildbyline:Bild:Tomas NybergFoto:  

Pappa Bror Nilsson var folkskollärare vid skolan i Östra Torp mellan åren 1922- 67 och Nils-Bertil Nilsson - ändringen till släktnamnet Nevrup kom till långt senare - föddes i gymnastiksalen.

- Egentligen föddes jag i skolans lärarbostad, som fyra år senare ingick som en del i en ny gymnastiksal, berättar Nils-Bertil.

Annons

I dag är skolan Östra Torp Gif:s klubbhus och döpt till Torpalängan. Det var också Gif som inspirerade, när det gäller idrottsintresset:

- Ja, vi spelade boll nästan dagligen och siktade givetvis in mig på en plats i laget.

En vikarie vid namn "Pecka" Persson kom med nya idéer till Smygehamn och så här berättar Nils-Bertil vidare:

- Han ordnade en dag en idrottstävling för sin klass och speciellt höjdhoppet gjorde mig nyfiken. Efteråt gick jag hem och spände ett rep mellan två buskar och försökte efterlikna höjdhopparna jag sett.

Intresset stod dock länge mellan friidrotten och fotbollen och det var först i gymnasieåldern som definitiva valet föll:

- Jag tränade med IFK Lund under gymnasiestudierna där och en dag var jag uttagen att delta i Skånes ungdoms-DM. Samtidigt var jag uttagen att spela med Östra Torp i en seriematch mot BK Ymor. Jag valde friidrotten och det har jag aldrig ångrat.

Tävlandet sköt ordentlig fart 1944 och då i IFK Trelleborgs dress. Framgångarna föddes och fortsatte i MAI under 1945-46.

- Bästa resultat som junior var 177 cm och det nådde jag 1946.

Dagen före studentexamen 1947 höjdes personbästa till 181 cm med saxstilen. En stil som Nils-Bertil övergått till efter att tidigare ha använt sig av pendelstilen.

Det var också den stil han använde sig av vid händelsen som gav namnet åt biografin:

Annons

- Ja, jag ombads av en tidningsfotograf att helt enkelt hoppa över min klass. Jag arbetade då i Anderslöv som ganska nyutbildad lärare och jag hoppade i lågskor.

Förspelet var att Nils-Bertil ingick i landslagstruppen som 1951 skulle möta Finland och Norge. Nils-Bertil berättar själv vidare:

- Vi var fyra lärare från MAI som blivit uttagna i samma landslag och det spann man på, när Aftonbladet gjorde en artikel.

1951 blev Nils-Bertils verkligt stora genombrottsår. Landslagsdebuten skedde mot Norge och senare vann han även SM-guldet!

Tvåa vid SM då kom Arne Ljungqvist - som ju i dag kanske är mest känd som den store förkämpen mot dopning.

Under åren som senior erövrade Nils-Bertil ytterligare tre SM-brons. Det sista 1954.

Dessförinnan var Nils-Bertil uttagen till flera träningsläger inför OS i Helsingfors 1952.

- Jag skadade mitt hoppknä och tvingades tyvärr lämna återbud till den avgörande olympiauttagningen på Stockholms stadion.

1955 satte Nils-Bertil ytterligare ett nytt personbästa med 195 cm (han klarade 198 cm som allra bäst på Anderslövs IP) men det var annat som gladde än mera:

- Ja, det året fick jag mottaga Greens kanna - som bevis på årets bästa idrottsprestation i Trelleborg.

Annons

Nils-Bertil fortsatte att tillhöra den svenska eliten under hela 1950-talet och nästa fas i livet handlar om en förflyttning:

- Ja, jag utnämndes till adjunkt i matematik vid gymnasiet i Ä;lmhult 1960 och i fortsättningen handlade det bara om klubbmatcher i Smålandsserien för Ä;lmhults IF.

När Nils-Bertil, som 38-åring 1964, gjorde sin sista klubbmatch på Fredriksskans i Kalmar, trodde han också, att det var en punkt på höjdhoppskarriären.

- Så blev ju dock inte fallet, även om det skulle ta 22 år, innan jag som aktiv åter befann mig på höjdhoppsbanan.

1986 fick Nils-Bertil reda på att det skulle arrangeras veteran-EM i Malmö samma år.

- Jag funderade starkt på att ställa upp för att testa min spänst i konkurrens med jämnåriga och så blev det.

Beslutet skulle leda till 20 år som veteranidrottsman - och det livet fortsätter:

- Under mina 22 års frånvaro hade verkligen utveckligen gått oerhört framåt.

Nu spelade inte utvecklingen någon större roll utan Nils-Bertil vann veteranpremiären och EM-guldet erövrades via 155 cm.

- Segern gav mig bästa tänkbara start på en framtida karriär som veteranhöjdhoppare.

Annons

Med EM-segern i bagaget har Nils-Bertil erövrat världen med sitt höjdhoppande. Han har hoppat i samtliga världsdelar - om man fuskar lite och räknar Puerto Rico till Sydamerika. Det har handlat om VM och EM och till höjdhoppet har han de senaste åren även lagt kulstötning.

- Vid senaste VM 2003 i spanska San Sebastian tog jag guld i höjd samt brons i kula.

Trots 80 fyllda fortsätter den fantastiska karriären och nu laddar Nils-Bertil för nästa stora mästerskap:

- I mars går inomhus-EM i Helsingfors och då är det tänkt att jag ställer upp i både höjd och kula.

Under 2007 väntar också utomhus-VM - som arrangeras i italienska Riccione. Den 4- 16 september.

Fram tills dess - och säkerligen även därefter - tränar 80-årige Nils-Bertil Nevrup fem dagar i veckan.

- Det handlar om gymnastik, svikthopp och ren friidrottsträning. Jag åker från Ä;lmhult till inomhusarenan i Växjö en gång i veckan.

Under många år höll familjen Nevrup kontakten med Nils-Bertils hembygd via ett sommarhus i Ä;spö.

För tio år sedan dog hustrun Vivi och med dottern och enda barnet Marie med familj i Kalmar är det nu Ä;lmhult som gäller hela året.

- Det blev för jobbigt att hålla i ordning i Ä;spö och det känns bra som vi har det nu. Jag har min friidrott och så spelar jag lite golf, avrundar Nils-Bertil Nevrup.

Annons

Oavsett era är det garanterat inte många - om ens någon - från Söderslätt som upplevt en idrottskarriär liknande denna. Och den fortsätter alltså...

Författarskapet förblir dock säkerligen vid detta enda verk. En bok som dock är läsvärd för inte minst alla idrottsintresserade söderslättsbor.

Sigge Hansson

0410/545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons