200 kg materialare som brinner för ishockeyn

Det finns massor av ideella ledare som stöttar idrotten på många olika sätt och så finns Per Thaagaard och Lars Lekander i Tif Vikings. Båda ställer upp för hockeyn sju dagar i veckan nästan året runt. Snacka om ideella krafter!
Sport • Publicerad 23 februari 2009
Materialarna Lars Lekander och Per Thaagaard är enligt tränaren Jan Andersson de allra viktigaste personerna i hela teamet kring Tif Vikings. I dag är trunken packad för kvalmatch i Sävsjö. Bild: Sigge Hansson
Materialarna Lars Lekander och Per Thaagaard är enligt tränaren Jan Andersson de allra viktigaste personerna i hela teamet kring Tif Vikings. I dag är trunken packad för kvalmatch i Sävsjö. Bild: Sigge HanssonFoto: 

- Jag menar nog att materialarna har den allra viktigaste rollen här. De får allt att fungera runt laget och gör så att grabbarna i laget känner trygghet!

Så låter det när Tif-tränaren Jan Andersson får chansen att tycka till om Per Thaagaard och Lars Lekander.

När dessa båda sedan får berätta lite om sysslorna och den tid de båda lägger ned på "sin" ishockey - ja, då blir man först helt stum men sedan blir man enbart glad.

- Vi är här sju dagar i veckan och varje dag är vi här från klockan 17 till klockan 23. Du kan skriva att det handlar om 200 kg materialare, inleder Per med ett smil på läpparna.

Det handlar alltså inte om måndag till torsdag utan även den för många "heliga fredagen" samt då lördag och söndag. Som typiska matchdagar.

- Det är helt enkelt vårt brinnande ishockeyintresse som gör att vi trivs. Vi lever med laget och känner oss delaktiga i stort och finns liksom bakom det hela, menar Lars. Det är inte bara kamratskapet inom det egna laget som gör att de båda trivs. Nej, det finns andra inslag.

- Vi har en otrolig sammanhållning materialare emellan och när vi kommer till en bortamatch tar hemmalagets materialare hand om oss. Vi bjuds på fika och vi lånar grejor av varandra och vi har det förbaskat trevligt tillsammans, fortsätter Per.

Per bor i Svedala och där arbetar han också som snickare. Lars bor i Malmö och är resemontör.

- Jag har ofta så mycket övertid att ta ut och lägga på hockeyn och så har jag en väldigt bra chef, menar Lars.

Samtidigt medger han - och Per stämmer in:

- Vi tar båda ut en och annan semesterdag för hockeyns skull.

Någon "Mif-match" hinner duon aldrig med men väl en och annan ungdomsmatch med Tif Vikings.

- Jag har Christofer här och han spelar både i J18 och J20 och har även gjort inhopp i A-laget, informerar Lars.

- Jag har Jesper i J18 och J20 och så har jag Jakob i U16-laget, förtydligar Per. Båda medger också att man bistår även pojkarnas lag som materialare.

Lars gör sin första säsong för Tif Vikings och kom hit efter fyra år som materialare i danska Amager Jets.

- Det var när Christofer spelade där, förklarar Lars.

Per är inne på tredje säsongen men känner inte alls någon mättnad.

- Nej, det är alltid trevligt och vi vilar bara två eller tre veckor efter serien. Sedan börjar sommarträningen och då måste vi vara med igen.

Som om inte hockeyn vore nog, när det gäller ideell verksamhet. Så här avrundar Lars:

- Skulle jag någon gång komma ifrån lite tidigare - ja, då sitter jag gärna i ridhuset, när dottern Malin rider där. I dag är trunken alltså packad för avfärd till kvalspel borta i Sävsjö. Där möter hemmalaget HA74 upp i den första playoffmatchen inför det riktiga kvalet till division två och som börjar om lite drygt en vecka.

- Tittar vi på pappret bör vi vinna ganska klart men så enkelt är det ju inte. Vi åker upp med bara 15 man och tre kedjor men det är inget som oroar, menar tränare Andersson.

Följande spelare är borta av olika anledningar:

William Andersson, Arvid Ljungberg, Erik Lundgren, Peter Nordlander, Joakim Gruvstedt samt Markus Persson.

Premiäromgången i playoff ser ut så här:

HA74-Tif Vikings, HC Wettern-Lund, Rydaholm-Diö, Sölvesborg-Åseda, Åstorp-Kalmar.

Det handlar om bäst i tre matcher, där returen spelas på torsdag och eventuell avgörande match på söndag.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.