Annons

1130 sprang Trelleborgsloppet

Det blev det näst största deltagarantalet någonsin i Trelleborgsloppet som avgjordes på lördagen. 1130 löpare kom till start.
Sport • Publicerad 31 augusti 2013
Glada löpare påbörjar de 10 kilometerna vid Östervångsstadion.
Glada löpare påbörjar de 10 kilometerna vid Östervångsstadion.Foto: 
Vinnaren Henrik Orre, till vänster, och tvåan David Hartman. Båda springer för lundaklubben Björnstorps IF.
Vinnaren Henrik Orre, till vänster, och tvåan David Hartman. Båda springer för lundaklubben Björnstorps IF.Foto: 
Damvinnaren Marina Stoltz, Heleneholms IF.
Damvinnaren Marina Stoltz, Heleneholms IF.Foto: 
Marc Lövgren-Karlsson, Heleneholm, anför en klunga.
Marc Lövgren-Karlsson, Heleneholm, anför en klunga.Foto: 

Snabbast för andra året i rad var Henrik Orre från Björnstorp. Snabbaste kvinnan var Marina Stoltz, Heleneholms IF.

1130 löpare deltog i årets Trelleborgslopp, 50 fler än de 1080 som sprang förra året. Det är också det näst största deltagarantalet någonsin i loppet som går från Östervångsstadion till målgången vid Stadsparken. Det ska jämföras med att det "bara" var 800 löpare för två år sedan.

Annons

Rekordnoteringen är från 1993 då 1390 löpare sprang.

– Men då var det en grej med skolorna, vi hade väldigt många gymnasieelever som sprang det året, så jag skulle vilja påstå att sett till antalet motionslöpare var det rekord i år, säger Fredrik Mårtensson i arrangörsklubben IFK Trelleborg.

Henrik Orre försvarade sin titel från förra året. Han var snabbast av alla även denna gång. Segertiden blev 33 minuter och 10 sekunder.

– Det här loppet passar mig, skrattade Björnstorpslöparen.

Det var en tätklunga på fyra man efter sex kilometer, bland dem fanns segraren Henrik Orre och IFK:aren Magnus Hansson. När det var två kilometer kvar ryckte David Hartman, även han Björnstorpslöpare, men Henrik Orre svarade.

– Han är en bättre avslutare än mig men jag kände mig pigg och provade och då släppte han, berättade 37-årige Henrik Orre som sedan kunde hålla hela vägen och vinna med 10 sekunders marginal före sin klubbkamrat.

Heleneholms Henry Churchill kom trea, 33,42 och IFK:s Magnus Hansson blev fyra.

Snabbaste kvinnan på 10 kilometer blev Marina Stoltz, Heleneholms IF. I hennes första Trelleborgslopp satte hon även personligt rekord på distansen, 38 minuter och 42 sekunder.

– Det är härligt att visa att man kan även när man fött barn, sa Marina Stoltz som har en treårig dotter.

Hon tog ledningen vid 7,5 kilometer och sprang sedan ohotat in i mål. Tvåa i damklassen blev Mia Havinder, Björnstorps IF, på 39,33.

Annons

Trelleborgsloppet växer i popularitet bland såväl motionärer som elitlöpare.

– Det var ett trevligt lopp. En lättsprungen och trevlig bana. Men det var lite trångt i starten, man kom inte i väg i början riktigt, sa Marina Stoltz.

– Detta var tredje gången jag sprang, det är ett trevligt lopp med en flack och bra bana, det är lagom med folk som springer och många som hejar på jämfört med andra liknande lopp, sa Marc Lövgren-Karlsson som springer för Heleneholms IF.

Läs mer om Trelleborgsloppet och se fler bilder i måndagens TA.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons