11-årige Carl Keidong blev UDM-kung

Kula, diskus, slägga. Tre grenar, tre guld. 11-årige IFK:aren Carl Keidong blev kung när årets ungdoms-DM i friidrott avgjordes på i helgen. Och då har Carl bara tränat friidrott ett år. Diskus och slägga började han träna så sent som i våras.
Sport • Publicerad 11 augusti 2002

Prestationen blir inte mindre imponerande av att Carl kom till världen med en medfödd sjukdom, Adrenogenitalt syndrom, som gör att kroppen inte tillverkar eget kortison. Följden blir att hans skelett växer snabbare än det borde. Carl är tvingad att medicinera livet ut. - Mitt skelett är 13 och ett halvt år, säger han, men själv fyller jag inte 12 år förrän 18 september. Eftersom skelett och kropp inte växer i samma takt har han också tvingats operera höfterna. En skruv i vardera höften håller ihop honom. - Skruvarna gör att jag inte kan använda mig av rotationsteknik när jag ska kasta eller stöta. Jag måste vänta med det ett år till. Skulle det smälla nu är det finito. Under UDM-dagarna krossade han allt motstånd. Satte personligt rekord i diskus med 25,67. I kula, som normalt är hans bästa gren, blev det "bara" 8,90, 17 centimeter under personbästa. Fullträffen kom i slägga. Carl kastade 24,48, utan rotation. Nytt skånskt rekord. Viktigare än alla resultatmässiga framgångar är nog ändå det friidrotten gett honom på det personliga planet. - Jag har fått fler vänner sedan jag började friidrotta, och här blir jag inte utsatt för någon mobbning. Jag känner mig stark och mitt självförtroende har blivit mycket bättre. När jag tävlar i friidrott är det jag själv som gör jobbet, ingen annan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.